Landelijke Studenten Vakbond


Coassistenten willen stagevergoeding

Coassistenten willen stagevergoeding

persberichten | 13-01-2009

Het KNMG Studentenplatform, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) willen een stagevergoeding voor coassistenten. Van alle stagiaires in ziekenhuizen ontvangen alleen coassistenten geen structurele stagevergoeding, terwijl zij de meest intensieve stage lopen. Het LAD heeft daarom een brief gestuurd naar minister Ab Klink met de vraag om middelen vrij te maken waar stages van betaald kunnen worden.

Bij veel studies in het hoger onderwijs is in het programma een stage verwerkt. Deze stages variëren sterk qua inhoud en duur. Wel kennen vrijwel alle stages een vergoeding. Coschappen worden door ziekenhuizen en medische opleidingen echter niet als stages gezien, omdat coassistenten geen productie zouden leveren. Edwin van Dellen, voorzitter van het KNMG Studentenplatform, vindt dat dit nergens op slaat: "Productie speelt geen rol in het recht op een stagevergoeding. Het gaat immers om een onkostenvergoeding, niet om een salaris."

Coassistenten werken gemiddeld meer dan veertig uur per week. Bijna de helft werkt zelfs meer dan de 48 uur die de Arbeidstijdenwet toestaat. Volgens de ziekenhuizen en faculteiten geneeskunde gaat het hier vooral om onderwijs. Dit komt niet overeen met de praktijk: driekwart van de coassistenten krijgt volgens de jaarlijkse studentenenquête van het KNMG minder dan vijf uur onderwijs per week. Er is dus ook in dit opzicht geen verschil met andere stagiaires die allemaal wel een vergoeding ontvangen. Alex van Bolderen, directeur van de LAD: "Werkgevers discrimineren als zij niet bereid zijn om coassistenten eenzelfde vergoeding te geven als alle andere stagiaires in de ziekenhuizen". Ook Lisa Westerveld, voorzitter van de LSVb, vindt het vreemd dat juist degenen die de langste stages hebben, niet in aanmerking komen voor een vergoeding. "Veel van deze studenten steken zichzelf enorm in de schulden om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien."