Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen betuigt diepe spijt aan nabestaanden Rawagedeh

14 jan 2009 | 'De Nederlandse regering betuigt opnieuw diepe spijt over de acties van Nederland, waardoor uw familieleden en een groot aantal anderen in uw dorp om het leven kwamen.' Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Verhagen tijdens een gesprek met enkele nabestaanden van de tragedie in het Indonesische dorp Rawagedeh op de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Jakarta.

De nabestaanden waardeerden de ontmoeting. Ze vertelden over de gebeurtenissen in 1947 en de manier waarop hun familieleden om het leven zijn gekomen.

Tijdens de politionele acties voerden Nederlandse militairen op 9 december 1947 standrechtelijke executies uit in Rawagedeh. De nabestaanden spraken met minister Verhagen over hun herinneringen aan de gebeurtenissen en over hun leven in het dorp sinds die tijd. De minister sprak zijn oprechte medeleven uit over het leed dat hen was aangedaan. Hij is bereid informatie te delen over het strafrechterlijke onderzoek dat Nederland in de jaren negentig heeft verricht.

'Zoals iedereen weet, is de scheiding tussen beide landen voor veel mensen, vooral in Indonesië maar ook in Nederland, op een pijnlijke wijze verlopen,' aldus Verhagen. Nederland en Indonesië hebben in 2005 besloten een streep te zetten onder dit deel van ons gezamenlijk verleden en af te zien van wederzijdse claims op schadevergoeding.

De grote en blijvende betrokkenheid van Nederland bij Indonesië en de bijzondere betekenis die beide landen voor elkaar hebben, komt volgens minister Verhagen tot uiting in de brede, goede en zeer intensieve onderlinge betrekkingen en in het omvangrijke samenwerkingsprogramma.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl