Landelijk Aktie Komitee Scholieren

Pilot 'meerdere examenmomenten' van start, 'Eindexamenklachtenlijn in het klein' geopend!

Amsterdam, 14 januari 2009 - Deze week doen zo'n 1200 leerlingen vervroegd examen tijdens de pilot 'meerdere examenmomenten' Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren is positief over het idee van gespreid examen doen, mede hierdoor kan onderwijs op maat daadwerkelijk gerealiseerd worden. Wel moet men scherp blijven ten opzichte van de praktische uitvoering; het mag bijvoorbeeld niet ten koste gaan van zorgvuldige schoolexamens. Klachten over de eindexamens kunnen als vanouds gemeld worden bij het LAKS, tijdens de 'Eindexamenklachtenlijn in het klein'.

Op 12 pilotscholen verspreid door heel Nederland zijn de examens weer begonnen. 1200 leerlingen maken gebruik van deze optie door in één of meerdere vakken al examen te doen. 50 leerlingen hebben er zelfs voor gekozen deze week het volledige eindexamen af te ronden. Uit inventarisatie van het LAKS onder deze scholen bleek dat vooral de informatievoorziening voor leerlingen en docenten liet nog wel eens te wensen over. Verder hebben veel leerlingen het als negatief ervaren dat alle schoolexamens op elkaar gepropt waren doordat ze allemaal vóór het centraal schriftelijk examen moesten plaatsvinden.

Essentieel bij het leveren van goed onderwijs op maat is de keuze voor het tijdstip van examinering aan te leerling te laten. "Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend al eerder examen te kunnen doen", aldus Mara Soekarjo, bestuurslid bij het LAKS. Zij vervolgt: "Onderwijs op maat betekent dus zeker niet altijd een snelle doorloop van de schoolcarrière."

Slechte aansluiting met de tertiaire onderwijsvormen is nog altijd een probleem. Door de late herkansingsmomenten redden scholieren het soms niet om zich nog in te schrijven voor een vervolgopleiding. Voor degenen die geen herkansing nodig hebben en in januari hun vo-diploma op zak hebben is het jammer dat er uit weinig vervolgstudies gekozen kan worden. Er zijn niet veel hogescholen of universiteiten die een februari-instroom kennen. Hierdoor kiezen leerlingen noodgedwongen een studie die niet ideaal is of gaan ze een half jaar werken.

Het LAKS voert in deze examenweek de 'Eindexamenklachtenlijn in het klein'; leerlingen die een klacht of vraag over hun examen hebben kunnen contact opnemen met het LAKS via 020-5244060 of examen@laks.nl.