IMUKA: samenwerking professionals voor integrale behandeling

14/01/2009 13:58

Orbis Medisch en Zorgconcern

Anders dan andere congressen stelt IMUKA niet een geïsoleerde medische techniek centraal, maar het integrale behandelingstraject waarin die techniek een plaats heeft. Het congresthema dit jaar is artrose van het kniegewricht. De lezingen, presentaties en instructies worden gegeven door gerenommeerde sprekers. Het totale programma biedt kennis over het integrale behandeltraject en wil alle bij de behandeling betrokken professionals triggeren om transmurale zorg te implementeren.

IMUKA 2009 is een internationaal congres en wordt gehouden op 4, 5 en 6 februari 2009 in het MECC in Maastricht. De wetenschappelijke programmaonderdelen omvatten diagnose, conservatieve behandelingen, arthroscopische behandelingen, osteotomieën, halve knieprothesiologie en totale knieprothesiologie.

Bij transmurale zorg staat de patiënt centraal. De theorie is prachtig. Zorgverleners werken intensief samen, dragen gemeenschappelijke verantwoordelijkheden en zorgen voor naadloos op elkaar aansluitende expertise. Maar in de praktijk behandelen huisartsen, orthopedisch chirurgen, fysiotherapeuten, sportartsen, revalidatieartsen en reumatologen dezelfde patiënt vanuit hun eigen wereld en met hun eigen routines en afwegingen.

Wie transmurale zorg werkelijk in de praktijk wil brengen, zal moeten beginnen met de uitwisseling van kennis, opvattingen en vertrouwen. IMUKA wil de springplank zijn voor de implementatie van transmurale zorg.

Het initiatief voor IMUKA is van de orthopeed Nanne Kort van het Maaslandziekenhuis in Sittard en wordt ondersteund door de maatschappen orthopedie en de ziekenhuizen in Sittard, Maastricht, Heerlen, Venlo en Eindhoven. IMUKA wordt gedragen door een wetenschappelijk comité gevormd door de hoogleraren orthopedie Prof.dr. Sjoerd Bulstra (Groningen) en Prof.dr. Johan Bellemans (Leuven) en universitair hoofddocent huisartsengeneeskunde dr. Sita Bierma-Zeinstra (Rotterdam). Zij was in 2007 winnaar van de prestigieuze Annaprijs voor onderzoek naar het steun- en bewegingsapparaat.

IMUKA heeft de ambitie een jaarlijks terugkerend congres over artrose te worden. Dit jaar staat artrose van het kniegewricht centraal, volgend jaar het heupgewricht en in 2011 het schoudergewricht en zo verder.

Het Europese karakter van IMUKA 2009 blijkt uit de vijftien Europese accreditatie punten die toegekend zijn.





http://www.orbisconcern.nl/