Gemeente Buren


Gemeentehuis Buren zeer energiezuinig

Overhandiging energielabel A+

Het gemeentehuis van Buren krijgt het A+ energielabel, een van de hoogst mogelijke scores. Een C of D label is normaal voor een gebouw van vergelijkbare grootte. Wethouder Wink ontving dinsdag 13 januari een certificaat uit handen van dhr. Verhoef van RWE Energy Nederland, het bedrijf dat de keuring uitvoerde. Het keurmerk hangt vanaf die dag in de hal van het gemeentehuis.

De toekenning van het A+ label is een resultaat om trots op te zijn. Vooral omdat een groot deel van de overheidsgebouwen te veel energie gebruikt. Uit een overzicht van 334 overheidsgebouwen blijkt dat 82 panden in de categorie A of B vallen, en dus relatief weinig energie verbruiken. De overige 252 gebouwen zitten tussen de labels C en G, die aangeven dat het energiegebruik hoog is.

Dit label scheelt de gemeente jaarlijks veel energiekosten. Eenzelfde gebouw met een B-label verbruikt 60% meer energie, eenzelfde gebouw met C-label 80%. Als dit gemeentehuis een D-label zou hebben, verstookte de gemeente ruim twee keer zoveel energie dan nu.

De gemeente Buren voelt de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzame samenleving.

In het kader van het gemeentelijke klimaatbeleid is daarom bij het ontwerp van het gemeentehuis expliciet gekeken naar een verantwoorde bouw.

Het gebouw heeft diverse voorzieningen waardoor een hoog energieverbruik voorkomen wordt. Zo branden er alleen spaarlampen en maakt het gebruik van hoogwaardige isolatie in dak en buitenmuren. Hierdoor `lekt' zo min mogelijk warmte uit het gebouw. Ook maakt het huis gebruik van een Lange Termijn Energie Opslag-installatie (LTEO). Deze pompt tijdens warme dagen koud grondwater omhoog en gebruikt dat om het gebouw te koelen. De warmte uit het gebouw wordt daarna in het grondwater opgeslagen en tijdens koude dagen gebruikt om het gebouw te verwarmen.

De restwarmte uit het grondwater dient als voorverwarming van het water in de CV-ketel. Zo hoeft de CV-installatie relatief nog maar weinig energie te leveren om het water op temperatuur te krijgen.

Per 1 januari 2009 moeten alle overheidsgebouwen met een publieksfunctie een energielabel hebben. Deze moet op een zichtbare plek hangen.