Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 14 januari 2009

Nieuwe maatregelen na dossierevaluatie 'weekendarrangement'

Een blaastest voor geweldplegers, hogere strafmaat bij notoire geweldplegers en preventieve maatregelen in het uitgaansgebied. Dat zijn enkele voorgenomen maatregelen die volgen uit een dossierevaluatie van geweldplegers die 'gebruik hebben gemaakt' van het weekendarrangement.

De afgelopen maanden zijn op het Veiligheidshuis Amersfoort alle weekendarrangement-dossiers onderzocht. Hierbij is onder meer gekeken naar soort geweld en alcoholgebruik.

Weekendarrangement
Sinds juli 2007 blijven geweldplegers die vanaf vrijdagavond worden aangehouden, in principe tot maandag in de cel. Daarna krijgen ze direct een boete, het vooruitzicht op een taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. De aanpak is succesvol, bleek uit een eerdere evaluatie. Het weekendarrangement is een samenwerkingsverband tussen politie, justitie en gemeente Amersfoort.

Strafmaat
Als aanvulling op het weekendarrangement is nu besloten tot diverse maatregelen. Zo wordt door het openbaar ministerie overwogen om bij recidivisten (mensen die eerder gewelddelicten pleegden) een hogere strafmaat te eisen en bij de rechter te pleiten voor een agressie-regulatietraining.

Blaastest
Er komt een proef van een half jaar waarbij verdachten van geweld wordt gevraagd om -vrijwillig- een blaastest te doen. Daarmee worden geweldplegers zich meer bewust van hun alcoholgebruik en komt meer informatie beschikbaar over de relatie tussen alcohol en geweld.

Maatregelen in uitgaansgebied
Horecaondernemers, politie en gemeente Amersfoort gaan in het uitgaansgebied zoeken naar aanvullende maatregelen om de veiligheid te verhogen. Het kan bijvoorbeeld om extra verlichting gaan. Ook worden de mogelijkheden bekeken om horecastewards in te zetten op straat.

Horecaontzegging
Tot slot worden de mogelijkheden onderzocht om horecaontzeggingen op te leggen. Het zou gaan om maatregelen tegen notoire plegers van geweld, die gedurende een vastgestelde periode niet meer in de horeca welkom zijn.

Algemene uitkomsten
Uit de dossierevaluatie van geweldplegers blijkt dat 93 procent van de verdachten alcohol had gedronken bij het geweldsincident, en 71 procent van de verdachten meer dan vijf glazen. Driekwart van de verdachten had antecedenten, waarvan de helft betrokken was bij meerdere geweldsincidenten.

Noot voor de redactie,