Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 14 januari 2009

College Amersfoort stemt in met bestemmingsplan Buitengebied Oost

Herstel van "Heerlijkheid Stoutenburg" een stap dichterbij

Het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort heeft ingestemd met het bestemmingsplan 'buitengebied Oost'. Hierdoor worden de plannen van het Utrechts Landschap om "Heerlijkheid Stoutenburg" te herstellen mogelijk gemaakt, inclusief de bouw van een eigentijds kasteel. De gemeenteraad moet het bestemmingsplan nog vaststellen.

Bestemmingsplannen moeten iedere tien jaar worden geactualiseerd. De belangrijkste wijziging in het bestemmingsplan voor het buitengebied Oost is het plan van het Utrechts Landschap. Het plangebied van 'buitengebied Oost' ligt in het oostelijk deel van Amersfoort tussen de snelweg A1 en de Barneveldsebeek en kent een afwisseling van agrarische gronden, beplantingsstroken en bossen, (agrarische) bedrijfsgebouwen en woongebouwen.

Historie "Heerlijkheid Stoutenburg" laten herleven Voor de ontwikkeling van het oostelijk gebied van Amersfoort is "Heerlijkheid Stoutenburg" van groot belang geweest. Het landgoed kent een rijke historie, maar is in de aflopen eeuwen sterk versnipperd. Stichting het Utrecht Landschap is eigenaar geworden van de vroegere kern van het landgoed en wil nu de historische, recreatieve en ecologische kwaliteiten van het landgoed versterken.

De plannen van het Utrechts Landschap zijn onder andere om het kasteelterrein te herstellen door de grachten ondiep uit te graven en de Stoutenburgerlaan het historische tracé te geven. Ook wil het Utrechts Landschap op deze historische plaats weer een kasteel bouwen. Het kasteel krijgt een eigentijds ontwerp.

Wethouder Luchtenveld van ruimtelijke ordening: "met het instemmen van het bestemmingsplan willen we als college onder meer het project van het Utrechts Landschap voor het herstel van Heerlijkheid Stoutenburg mogelijk maken. Het college vindt het een goed project dat aansluit bij de manier waarop we met ons buitengebied willen omgaan. Namelijk zoveel mogelijk het groene karakter behouden en het tegelijkertijd toegankelijk en aantrekkelijk maken voor onze inwoners. Het is nu aan de gemeenteraad om het bestemmingsplan vast te stellen en het project van het Utrechts Landschap mogelijk te maken."

Veel van de ingediende zienswijze op het bestemmingsplan zijn gericht op de bouw van het kasteel. De gemeente is echter van mening dat de plannen goed passen bij de ambities van Amersfoort en prima aansluiten bij de realisatie van de Groenblauwe Structuur. Met de Groenblauwe Structuur investeert de gemeente onder andere in het behoud van landschappen, het versterken van natuur en cultuurhistorische elementen en voldoende ruimte voor recreatievoorzieningen.

Andere wijzigingen in het plan
Naast de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt aan "Heerlijkheid Stoutenburg" wordt het mogelijk om op plekken waar een agrarisch bedrijf wordt beëindigd een woning te plaatsen of om, onder voorwaarden, een nieuw landgoed te beginnen. Daarnaast wordt het mogelijk om bij (voormalige) agrarische bedrijven nevenactiviteiten te starten zoals bijvoorbeeld de verkoop van streekproducten, caravanopslag of agrotoerisme.

Het bestemmingsplan gaat nu ter vaststelling naar de gemeenteraad. Vervolgens gaat het naar de provincie Utrecht ter goedkeuring, omdat het plan is opgesteld ten tijde van de oude Wet Ruimtelijke ordening. Gedurende zes weken kunnen mensen dan nog bedenkingen op het plan indienen.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort