Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z00305 / 2080909380

Vragen van het lid Remkes (VVD) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de slechte samenwerking tussen de NOS en de regionale omroep rond het NK marathonschaatsen op natuurijs. (Ingezonden 13 januari 2009)


1
Kent u het bericht "Marathon natuurijs: NOS weert regionale televisie"? 1)


2
Heeft de NOS de KNSB verzocht om een exclusiviteitsclausule in de overeenkomst over de uitzendrechten? Zo ja, waarom?


3
Is het waar dat de NOS in het verleden wel beelden wilde delen met regionale omroepen, maar dat de NOS in dit geval Omroep Flevoland verboden heeft beelden te maken of uit te zenden van de schaatswedstrijd, tenzij daarvoor 275 euro per minuut uitzendrecht zou worden betaald?


4
Acht u het wenselijk dat een landelijke publieke omroep grote geldbedragen vraagt aan een publieke regionale omroep om beelden uit de eigen regio te mogen uitzenden? Is dit geen verspilling van belastinggeld?


5
Wat is in uw opvatting de gewenste mate van synergie die tussen landelijke en regionale omroepen dient te bestaan? Hoe verhoudt de opstelling van de NOS zich tot de doelstelling van het kabinet dat `Hilversum' meer moet samenwerken met regionale en lokale omroepen?


6
Bent u van mening dat genoemde weigering van de NOS de beelden te delen met Omroep Flevoland duidt op een voorkeur van de landelijke publieke omroep voor hoge kijkcijfers en daaraan gekoppelde reclame-inkomsten boven bereik van de kennelijke publieke boodschap? Zo nee, kunt u aangeven welke overwegingen aan de beslissing van de NOS ten grondslag hebben gelegen?


7
Acht u het denkbaar dat de NOS ook in de toekomst regionale omroepen zal weren bij belangrijke evenementen, denk bijvoorbeeld aan het eventueel weren van omroep Friesland bij een mogelijke Elfstedentocht? Zo ja, bent u bereid hierover met de NOS in gesprek te treden?


1) www.elsevier.nl, 8 januari 2009: "Marathon natuurijs: NOS weert regionale televisie"