PwC: Aziatische landen streven Europa voorbij

14/01/2009 14:43

PricewaterhouseCoopers B.V.

Uit berekeningen van economen van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC) blijkt dat het een kwestie van vijf jaar is, voordat China groter zal worden dan Europa op het gebied van aandeel wereldwijde Bruto Binnenlands Product (BBP). In dezelfde tijdspanne zijn de opkomende economieën gezamenlijk verantwoordelijk voor 50,5% van het wereldwijde BBP. Ze zullen weliswaar een minder grote groei dan voorheen behalen, maar de gevestigde economieën stellen daar het komende jaar een krimpend BBP tegenover.

Vooral de economieën van China en India worden afgeremd door de crisis. Maar de prognose is dat er dit jaar een toename van BBP waar te nemen is van respectievelijk 5,5% en 6%. Het afgelopen jaar noteerden deze landen nog groeicijfers van respectievelijk 9,4% en 7,2%. Er is dus sprake van een sterk vertraagde groei. Op de lange termijn is er een gemiddelde stijging te zien van 8,5% en 7,9% tussen 2011-2014. Volgens PwC zal dit ervoor zorgen dat China de tweede economie van de wereld wordt, en dat ze daarmee Europa achter zich laat. Het BBP in de Euro-zone zal mede als gevolg van de economische recessie in 2009 krimpen met 0.9%. De jaren daarna zal er voorzichtig weer vooruitgang waar te nemen zijn. Tussen 2010 en 2014 is er een verwachte jaarlijkse groei van het BBP tussen de 1% en de 2% zijn.

Volgens PwC bevestigt deze BBP-verschuiving nog maar eens dat westerse bedrijven de kansen moeten onderzoeken om hun afzet te vergroten in de opkomende economieën. Investeerders moeten er meer rekening mee gaan houden dat de consumenten daar meer te besteden krijgen. In plaats van de overheersende gedachte dat het alleen productielanden zijn, moeten investeerders erop bedacht zijn dat deze markten zelf interessant worden voor afzet.

Ook de Verenigde Staten zal op de middentermijn terrein moeten toegeven op de opkomende economieën. Waar zij in 2007 een aandeel BBP wereldwijd van 21,3% hadden, zal dat in 2014 nog maar 19% zijn. Vooral het Verenigd Koninkrijk wordt de grote verliezer volgend jaar (-1,8%) en zal uiteindelijk de kleinste economie hebben van de G7 met 2,9% in 2014.

PwC voorspelt dat andere opkomende economieën, zoals Rusland en Brazilië, zullen temporiseren. Dat de groei in verhouding met de verwachte daling (-1%) van het wereldwijde BBP nog steeds goed te noemen is, is een feit. Toch laten de cijfers zien dat zelfs de opkomende economieën niet immuun zijn voor de wereldwijde economische neergang.

Voor het complete overzicht van de verwachtingen, verwijzen wij u graag door naar de bijlage van dit persbericht, of www.pwc.nl .

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.pwc.nl