Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Cosmicus College aanwinst voor Kralingen-Crooswijk

Onder grote belangstelling heeft dagelijks bestuurder Michel de Visser vrijdagochtend 9 januari het nieuwe onderkomen van het Cosmicus College aan de Witte Hertstraat geopend. De openingsceremonie van deze middelbare school voor aanstaande wereldburgers werd voorafgegaan door muzikale performances van leerlingen. Daarna volgden toespreken van dhr. Visser, bestuursvoorzitter van het LMC en prof. Dr. Lamberts, rector magnificus van de Erasmus Universiteit van Rotterdam.

De deelgemeente zet zich in voor goede onderwijsinstellingen, waaronder brede scholen. Het Cosmicus College is een brede school variant 3. Dat houdt in dat de school zes dagen per week open is en voor de buurt ook activiteiten organiseert. Dit laatste vinden wij belangrijk omdat wij een school willen zijn die zich inzet voor de buurt, aldus schooldirecteur Ilyas Bagci. Daarnaast wil het College haar leerlingen voorbereiden op actief wereldburgerschap. Een doelstelling die door dagelijks bestuurder Michel de Visser wordt onderschreven: Wereldburger ben je niet alleen op vakantie of in de school, maar dat ben je ook in de wijk. Zeker in een stad als Rotterdam, waar zo veel wijken en zo veel culturen zijn.

Tijdens de symbolische openingshandeling door Michel de Visser verkleurt de beker in de hand van schooldirecteur Ilyas Bagci. Het citaat Heel de wereld is mijn vaderland van Desiderius Erasmus maakt plaats voor het logo van het Cosmicus College.

Michel de Visser is onder de indruk van de manier waarop de school haar leerlingen voorbereidt op actief wereldburgerschap: In de kernwaarden staat dat het Cosmicus College gericht is op hoofd, handen en hart, dus denken, doen en voelen. Emotionele ontwikkeling is heel belangrijk om wereldburger te kunnen worden. Het is goed en mooi om te zien dat de kinderen, die zojuist samen muziek maakten en een lied zongen, precies die gevoelige snaar weten te raken. Hij noemde de middelbare school een aanwinst, niet alleen voor deelgemeente Kralingen-Crooswijk maar voor heel Rotterdam en omstreken.

Aandacht voor exacte vakken

Het Cosmicus (vertaald: Wereldburger) College, bestaat nog maar drie jaar en is sinds drie maanden gevestigd in de Witte Hertstraat. De 280 HAVO- en VWO-leerlingen zitten op een zogeheten bètaschool. Dat houdt in dat er extra veel tijd en aandacht wordt besteed aan de exacte vakken. Naast het regulier onderwijs krijgen de leerlingen twee uur per week extra projectlessen in natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie. Hierdoor komen zij op een jonge leeftijd al in aanraking met bètavakken en krijgen zij een beter beeld van wat er in de bovenbouw van hen wordt verwacht, vertelde natuurkundedocent en coördinator bètavakken, dhr. Köycü, enthousiast.

Wetenschapsbeurs

De opening van het nieuwe schoolgebouw viel samen met de Wetenschapsbeurs, die het Cosmicus College jaarlijks organiseert voor leerlingen uit de hele regio. We verwachten 798 leerlingen van 23 basisscholen uit Rotterdam en omgeving, vertelde dhr. Köycü tijdens de rondleiding langs enkele projecten die door brugklassers worden uitgevoerd. Zo legde een groepje eersteklassers aan andere leerlingen uit wat er met je longen gebeurt als je een sigaret opsteekt. Ook waren brugklassers druk in de weer om een sprinkhaan te ontleden en nader te bestuderen onder een microscoop. Andere 12- en 13-jarigen hielden zich weer bezig met een experiment om shampoo te maken.

Met dit project tonen brugklasleerlingen aan dat roken helemaal niet goed is voor je longen. [s?deelgemeenten
.Openbaar_60327.Deelgemeenten_60666.Kralingen-Crooswijk_350571.Actueel
_350572.Nieuws_350577.type nieuwsbericht_350579.Cosmicus College aan_2228565]

---

Deelgemeente Kralingen-Crooswijk, 14-01-2009