Gemeente Breda

Tweeënveertig miljoen voor Bredase projecten

De gemeente Breda krijgt een bijdrage van 42 miljoen euro van de provincie Noord-Brabant om een aantal belangrijke ontwikkelingen in de stad mogelijk te maken en verder te stimuleren.

Wethouder Els Aarts: "Deze bijdrage geeft een grote impuls aan belangrijke ontwikkelingen in Breda zoals de Markoevers en de Bavelse Berg. Ook kunnen we een deel gebruiken voor culturele evenementen, leefbaarheid en monumenten in de stad".

De vijf Brabantse steden Breda, Eindhoven, Helmond, 's Hertogenbosch en Tilburg (B5) en provincie Noord-Brabant hebben alle projecten die onderdeel zijn van de gezamenlijke investeringsagenda 2008-2012 vastgesteld. De totale investering bedraagt 1,4 miljard. Deze stap in de samenwerking van BrabantStad vloeit direct voort uit het Meerjarenprogramma BrabantStad 2008-2012. De projecten moeten deze bestuursperiode gestart zijn.

De zes partners gaan op korte termijn een veelheid aan projecten in Brabant starten. Deze projecten bestrijken een breed terrein op zowel economisch, ecologisch als sociaal en cultureel gebied. Daarmee beogen de partners in Brabant op tal van beleidsterreinen een versnelling aan te brengen in de beleidsuitvoering. De burgers in Brabant gaan merken en gaan zien dat BrabantStad werkt.

Bredase projecten

De gemeente Breda is zeer te spreken over de wijze waarop Gedeputeerde Staten van Brabant samen met Breda optrekt om een aantal belangrijke ontwikkelingen in onze stad mogelijk te maken en verder te stimuleren. In totaal trekken GS ruim 42 miljoen daarvoor uit.

Zo zal Via Breda de eerder gememoreerde 15 miljoen tegemoet mogen zien. Deze is bestemd voor het project Havenkwartier. Rondom de rivier de Mark en de Belcrumhaven ontstaat hier een uniek woongebied, gericht op het water en in het zicht van de historische binnenstad van Breda. Het project Havenkwartier draagt bij aan een duurzame ontwikkeling als het gaat om de transformatie van binnenstedelijke industriezones

Tevens investeert de provincie ook in aantal spraakmakende culturele evenementen die de komende jaren in Breda georganiseerd gaan worden en onze stad op de kaart zullen zetten, zoals Filmfestival Breda, Graphic Design Festival en Breda Photo.

Voor het project Bavelse Berg is de provincie bereid om 4 miljoen aan de noodzakelijke investeringen rond de Evenementenhal bij te dragen. Daarnaast zal Breda-Oost ook nog een provinciale impuls tegemoet mogen zien in het kader van het Groen-blauwe raamwerk Bavel en de Landschappelijke inpassing van de Bavelse Berg. In totaal gaat het dan om ongeveer 7 miljoen euro.

Ook de sociaal-maatschappelijke opgaven van Breda is de provincie niet vergeten. Zo mogen het Centrum voor jeugd en gezin, projecten in het kader van de leefbaarheid van onze wijken en het Veiligheidshuis ook op substantiële bijdragen rekenen.

Tenslotte ondersteunt de provincie ook de wens om de Heilige Hartkerk te restaureren en komt daarvoor met een aanvullende 2 miljoen euro.

Start voor 2012

De projecten van de investeringsagenda zetten het meerjarenprogramma BrabantStad van provincie en steden om in resultaat. De provincie draagt 331 miljoen euro bij aan de projecten, de steden samen circa 600 miljoen. Deze investeringsagenda is opgedeeld in twee tranches. De eerste tranche is in juni 2008 vastgesteld, de tweede tranche vandaag. De projecten moeten vóór 2012 gestart zijn. Hetgeen betekent dat een groot aantal doelen uit het provinciale bestuurakkoord `Vertrouwen In Brabant' door deze samenwerking worden behaald.

Breda, 14 januari 2009