Ingezonden persbericht


Persbericht sp gelderland

SP wil referendum over nuon

De SP in Gelderland wil dat de provincie de aandelen NUON niet verkoopt. Indien een meerderheid in provinciale staten toch voor verkoop is dan zou er een referendum moeten komen onder de Gelderlanders waarin zij zich voor of tegen de verkoop uit kunnen spreken. De SP zal daarom een motie voor een referendum indienen tijdens het debat in provinciale staten dat vandaag gehouden wordt over de toekomst van NUON.

De SP is geschrokken van de recente ontwikkelingen. NUON staat op het punt in stappen verkocht te gaan worden aan een buitenlandse energiereus. De SP houdt het nutsbedrijf liever in publieke handen. De fractie vindt bovendien dat er een referendum moet komen omdat dit een zaak is die alle Gelderlanders aangaat. Het is immers hun tafelzilver dat in de uitverkoop gaat.

Bovendien hebben tijdens de vorige verkiezingen diverse partijen zich juist voor behoud van de aandelen uitgesproken waaronder naast de SP ook PvdA en CDA, samen een meerderheid in de staten. De kiezers hebben dit dus niet kunnen zien aankomen en hebben recht om een uitspraak hierover te kunnen doen.

Hieronder twee citaten uit betreffende verkiezingsprogramma's.

'Uitgaande van de huidige wetgeving wil het CDA, dat de provincie haar aandelen in het energiebedrijf NUON in eigendom zal behouden om daarmee de belangen van de Gelderse burger op het gebied van de energievoorziening te waarborgen.'

'De PvdA is tegenstander van het vervreemden van de aandelen van NUON.'

Ook hun partijgenoten in Den Haag zijn trouwens tegen verdere privatisering zeker op dit moment. Toch staat de SP in Gelderland vermoedelijk vrij alleen in haar pleidooi voor behoud van de aandelen NUON. De SP denkt echter dat buiten de statenzaal een ruime meerderheid van de Gelderlanders niet achter de uitverkoop van NUON staat. Het referendum zou tegelijk met de Europese verkiezingen in juni gehouden kunnen worden.

(