Technische Universiteit Eindhoven

TU/e mag bindend studieadvies invoeren

Geplaatst: 14 januari, 2009

Het College van Bestuur van de TU/e heeft het geschil over de invoering van het 'bindend studieadvies' (BSA) gewonnen. De landelijke geschillencommissie verwerpt in haar uitspraak de bezwaren van de universiteitsraad, die in juli vorig jaar tegen de invoering stemde. De uitspraak kwam vandaag binnen.

Foto: Bart van Overbeeke.

Het universiteitsbestuur wil het BSA nu bij de start van het komend collegejaar in gaan voeren. Doel ervan is studenten te bewegen om sneller te studeren, zodat de kans groter wordt dat ze de studie afronden. De universiteit hanteerde al een zogenaamd 'dringend studieadvies', maar veel studenten leggen dat advies naast zich neer.

Het geplande BSA bestaat uit twee delen. Studenten die aan het einde van het eerste inschrijvingsjaar nog niet de helft van de studiepunten binnen hebben, moeten de studie staken. Studenten die wel de helft halen (dertig ECTS) maar minder dan veertig ECTS, moeten een 'studievoortgangscontract' tekenen. Daarin staat dat ze, als ze aan het einde van het tweede inschrijvingsjaar de propedeuse nog niet gehaald hebben, voorlopig niet verder mogen met de studie tot ze de ontbrekende p-onderdelen binnen hebben. Overigens is dit geen contract in juridische zin, maar meer een 'teken van commitment'.

De geschillencommissie lijkt het op alle punten oneens met de bezwaren van de universiteitsraad. De raad was weliswaar niet principieel tegen het BSA, maar vond wel dat de invoering onvoldoende was gemotiveerd door het universiteitsbestuur. Bovendien vond de raad de planning voor de invoering te krap om nog zorgvuldig te kunnen zijn. Volgens de commissie blijk echter niet dat de startdatum - september 2009 - niet haalbaar is. Ook de motivatie van het bestuur voor de invoering van het BSA is in orde wat de commissie betreft. Ze verwijst daarvoor naar een brief met argumenten van het CvB, met daarin onder meer gegevens van universiteiten die al een BSA hebben.