Openbaar Ministerie


* >12 doorzoekingen in grootschalig onderzoek naar

12 doorzoekingen in onderzoek naar verboden vuurwerk

14 januari 2009 - Functioneel Parket

Het Interregionaal Milieu Team van de Bovenregionale Recherche Zuid Nederland heeft onder leiding van het Functioneel Parket woensdag 14 januari 2009 twaalf doorzoekingen verricht in het kader van een grootschalig onderzoek naar de handel in verboden vuurwerk, valsheid in geschrifte en het deelnemen aan een criminele organisatie.

De doorzoekingen vonden plaats in de omgeving van `s-Hertogenbosch (twee bedrijven en vier woningen) en Rotterdam (twee bedrijven en een woning). Verder werden doorzoekingen uitgevoerd in Luxemburg-stad en in de Duitse plaatsen Oyten en Kleve. Bij deze doorzoekingen is een grote hoeveelheid bescheiden en digitale gegevens in beslag genomen. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht.

Het Interregionaal Milieu Team is het onderzoek naar verboden vuurwerk al voor de zomer in 2008 gestart en werkt hierin samen met de

Inlichtingen- en Opsporingsdienst van VROM. Het onderzoek richt zich op 22 containers met vuurwerk, samen ruim 400.000 kilo. Het vuurwerk werd in samenwerking met de Belgische en Duitse autoriteiten al voor de jaarwisseling in beslag genomen in zowel België, Duitsland als Nederland.

Het onderzoek naar het verboden vuurwerk is gericht op de importeur en op de faciliterende bedrijven, zoals de transporteurs, rederijen, inklaarders en opslagplaatsen van vuurwerk.