European Parliament


Het EP viert de tiende verjaardag van de euro

Euro - 13-01-2009 - 17:29
Het EP viert de tiende verjaardag van de euro

Het EP viert de tiende verjaardag van de euro

Voorzitter van het EP Hans-Gert Pöttering verwelkomde Voorzitter van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet, Voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker, Commissaris voor economische en monetaire zaken Joaquín Almunia en de voormalige Franse President Valérie Giscard d'Estaing voor een plechtige vergadering om de tiende verjaardag van de euro te vieren.
Bij de opening van de plechtige vergadering noemde Voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert PÖTTERING (EVP-ED, DE) de gemeenschappelijke munt een "bastion van economische stabiliteit". De creatie van de euro was "één van de belangrijkste historische besluiten die de EU genomen heeft" en een "logische ontwikkeling voor een groeiende economische gemeenschap", zei hij.

Op de financiële crisis wijzend zei Pöttering dat de eurozone "een rots van macro-economische stabiliteit" was geworden en de euro en het Europese Stelsel van Centrale Banken zich de laatste maanden als "belangrijke stabiliserende factor" hadden bewezen. De Voorzitter van het Parlement noemde Ierland als land dat nu hard getroffen werd door de financiële crisis, maar dat het zonder lidmaatschap van de gemeenschappelijke munt nog veel harder te verduren zou hebben gehad.

De creatie van de euro was niet enkel een economische beslissing geweest, maar een "duidelijk signaal dat de EU toch in staat is om vergaande besluiten te nemen om een gemeenschappelijke toekomst te creëren gebaseerd op welvaart". De euro werd door veel EU-burgers als "één van de positieve gevolgen van de eenwording in Europa gezien", zei Pöttering nog.

16 van de 27 lidstaten hadden intussen de euro ingevoerd en Pöttering was ervan overtuigd, "dat bij de volgende verjaardag nog meer lidstaten de euro hebben".

Voorzitter van de Europese Centrale Bank Jean-Claude TRICHET (ECB) noemde de euro "één van de grootste successen van Europa. Op een dag zal de euro worden gezien als een beslissende stap naar een steeds hechtere unie van volkeren in Europa".
Dankzij de euro genieten de burgers prijsstabiliteit, "een rechtstreeks voordeel voor alle burgers. Het beschermt inkomens en spaargeld en het helpt om de kosten van leningen laag te houden, en bevordert zo investeringen, het scheppen van banen en welvaart op de middellange en lange termijn". De euro had gezorgd "voor meer prijstransparantie, betere handelsrelaties en een betere economische en financiële integratie binnen de eurozone en met de rest van de wereld", merkte Trichet op.

De afgelopen maanden was nog een ander voordeel van de euro duidelijk geworden: "in turbulente tijden hebben we gemerkt dat het vaak beter is dat je op een groot schip zit dan op een klein schuitje". Trichet vond dat we met recht trots konden zijn op de reacties van de Europese autoriteiten op de crisis.

Na die eerste tien jaar doken er nu nieuwe uitdagingen op. De financiële crisis had een aantal zwakke punten in het globale financiële stelsel blootgelegd. De toekomst van de euro hing af van de manier waarop de EU met de crisis omging, de strenge tenuitvoerlegging van het Stabiliteits- en groeipact, constante inspanningen om onze economieën productiever en dynamischer te maken, en het verantwoord omgaan met toekomstige uitbreidingen.

Ook voor Voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude JUNCKER was de euro het "meest tastbare bewijs geworden van Europese integratie". Het was een "succesverhaal", een "baken van stabiliteit" en bood "bescherming voor de burgers tegen de economische en financiële crisis".

2009 zou een extreem moeilijk jaar worden voor de burgers en economieën van de eurozone. Regeringen moesten samenwerken om de impact van de crisis aan te pakken en om in structurele factoren te investeren om de toekomst op te bouwen.

"Extern moeten we ook een aantal politieke lessen trekken uit de crisis", zei Juncker. Het financieel systeem moest op de schop worden genomen. Wat de externe vertegenwoordiging van de euro betreft, zei Juncker dat nationale belangen nog al te vaak domineerden en dat het werkelijke economische gewicht van de eurozone op internationale fora onvoldoende tot uiting kwam.

Joaquín ALMUNIA, Commissaris voor economische en monetaire zaken, was het eens met een grote meerderheid van het Europees Parlement dat men trots kon zijn op het succes van de euro. De euro maakte deel uit van het dagelijks leven van bijna 330 miljoen burgers in 16 lidstaten en was "niet alleen een munt, maar ook een centraal element van ons Europees bouwwerk". De euro bood bescherming tegen inflatie en was een duidelijke impuls voor investeringen en handel tussen leden van de eurozone en had het mogelijk gemaakt dat er 16 miljoen banen werden gecreëerd - drie keer meer dan in het decennium ervoor.

De huidige crisis was een vuurproef voor de euro, maar "degenen die denken dat de EU niet klaar is voor het aanpakken van de crisis vergissen zich". Zonder de euro zou de impact van de crisis veel groter zijn geweest, met grotere overheidsschulden, grotere begrotingsproblemen, zwevende wisselkoersen en misschien speculaties op munten. "Nu moeten we met elkaar samenwerken en met de internationale gemeenschap om voor onze economieën een duurzame groei te waarborgen", sloot Almunia af.

De voormalige Franse President Valéry GISCARD D'ESTAING noemde de euro de "grootste bijdrage aan de Europese eenwording sinds de verkiezing van het Europees Parlement met algemene verkiezingen in 1979". De euro had zelfs de verwachtingen van zijn stichters overtroffen; na tien jaar was de euro de tweede wereldmunt geworden en één van de meest gerespecteerde munten.

"Zonder euro zou Europa op zijn grondvesten schudden door de monetaire storm van de crisis", zei Giscard d'Estaing, maar hij had alle vertrouwen in de leiders en het personeel van de Europese Centrale Bank, die hadden laten zien "dat ze over zeer veel kennis van zaken beschikken". Wel maande hij de aanwezigen aan tot voorzichtigheid: "laten we niet de euro een werelddimensie willen geven, dat zou de risico's vergroten". De euro was de munt van het continent Europa, maar kon fungeren als "factor van stabiliteit in het geheel van wereldmunten".

De banksector in de eurozone moest op orde worden gebracht, zei Giscard d'Estaing en hij raadde aan om bij paragraaf 5 van artikel 106 van het Verdrag van Maastricht (amendementen op het Statuut van het Europees Stelsel van Centrale banken) te beginnen. Het succes van de euro moest "ons de moed geven om verder te gaan bij deze opbouw van Europa dat steeds meer één wordt". Hij sloot af: "het succes heeft een mooie naam, het heet namelijk de euro".

Datum: 13 januari 2009

Contact

Sanne DE RYCK
Persdienst - Redactie

* E-mailadres : persdienst-nl@europarl.europa.eu
* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42531 (BXL)
* Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR)
* Mobiel nummer : (32) 498 98 34 51

REF.: 20090112IPR45938