CDA

Van Nistelrooy: Wetgeving gewasbescherming ook voor landen buiten de EU

"De nieuwe wetgeving zoals hij nu voorligt, is een goede zaak voor de land- en tuinbouw en voor de volksgezondheid."

Dit zegt Lambert van Nistelrooij, CDA-woordvoerder milieu en voedselveiligheid. Het Europees Parlement heeft het compromis tussen Parlement, Raad en Commissie over nieuwe regels voor gewasbescherming naar verwachting vandaag goedgekeurd. Boeren en tuinders krijgen wel tijd om naar alternatieven te zoeken voor gewasbeschermingsmiddelen die van de markt moeten verdwijnen.

Nederland is bekend voor zijn specifieke teelten : uien, tulpen, rozen of witlof. Gelukkig is hiervoor het huidige compromis veel beter dan het eerdere voorstel dat we in de parlementaire commissie stemden. Daar heeft de EVP-ED fractie dan ook tegengestemd. Van Nistelrooij is nu over het algemeen tevreden met het bereikte compromis : "Nu zien we goede overgangsregelingen, waarbinnen de industrie met innovatie, met vervangende middelen, kan komen. Daarbij komt ook het fonds voor innovatie en onderzoek voor de kleine teelten. En er is met de drie geografische 'wederzijdse erkenningszones' binnen Europa een werkbare oplossing geboden. Ik ben wel bijzonder tevreden dat in heel Europa er maar één zone is voor de teelt onder glas. Dat zal de productie ook stimuleren."

Het voorstel voorziet in geharmoniseerde regels voor invoer tussen EU-lidstaten, maar doet dit niet op wereldschaal. Van Nistelrooij : "Het punt van zorg ligt nu in de import van buiten de EU. Wij nemen het voortouw, maar producten van buiten Europa kunnen onvoldoende worden gecontroleerd. Dit is geen goede zaak voor onze land- en tuinbouw. In de Wereldhandelsorganisatie moet hiervoor vanuit het standpunt van volksgezondheid en om de concurrentiepositie van de Europese boeren en tuinders te vrijwaren, in een betere bescherming worden voorzien."

---