ABVAKABO FNV

Stem op inzet rechtspositie vrijwillige brandweer

Door een groot aantal brandweer vrijwilligers zijn suggesties gedaan voor het aanpassen van de rechtspositieregeling. Aan de hand van uw suggesties hebben wij een voorlopige inzet bepaald voor de onderhandelingen. Wij verzoeken u ons uiterlijk 15 januari a.s. te laten weten of u instemt met deze punten. U kunt dat laten weten door een email te sturen aan ons adres: onder vermelding bij onderwerp van: stem: ja/nee. Indien u tegen stemt, vernemen we graag op welk(e) punt(en) u bezwaren heeft.

In een aantal reacties wordt ons het verwijt gemaakt dat wij pas iets zijn gaan doen voor deze groep sinds de vakbond voor vrijwilligers actief is geworden. Daarnaast roepen een aantal leden ons op samen te werken met deze bond. Hieronder gaan wij daar nader op in en geven wij wat nadere toelichting op de inzet.

Waarom nu initiatieven?
Wij zijn inderdaad recent iets gaan doen, maar dat is niet vanwege de oprichting van de vakbond voor vrijwilligers. Ons initiatief is genomen op het moment dat we wisten dat de rechtspositie van vrijwilligers onderwerp van onderhandeling is. Het is gebruik bij onze bond om betrokken leden te horen voordat de onderhandelingen starten, eventueel tussentijds en uiteraard als er een onderhandelingsresultaat ligt.

Samenwerking met vakbond voor vrijwilligers
Enige maanden geleden hebben wij gesproken met vertegenwoordigers van deze bond. Wij hebben hen voorgesteld samen te werken. Voorts is hen aangeboden onderdeel van de FNV te worden. Op beide voorstellen hebben ze niet gereageerd ! Omdat wij heel lang niets van hen vernamen, hebben wij contact met hen gezocht. In een recent gesprek werd duidelijk dat ze zich niet bij de FNV willen aansluiten. Een eventuele "samenwerking" zou wat hen betreft de vorm moeten krijgen dat alleen zij onderhandelen over de rechtspositie van de vrijwilligers, en wij moeten hun resultaat met een handtekening bekrachtigen. Het zal u niet verbazen dat wij dat voorstel hebben afgewezen. Natuurlijk respecteren wij hun keuze voor wellicht de CNV, CMHF of behoud van zelfstandigheid. Ook dan zijn wij bereid tot enige vorm van samenwerking. Wij hebben hen nadrukkelijk gevraagd welke wensen zij hebben ten aanzien van wijzigingen van de rechtspositie, omdat de punten die op hun site staan, niet allemaal even helder zijn. Tot op heden hebben ze daarop niet gereageerd. U moet het ons niet kwalijk nemen dat we daarop niet gaan wachten.

Bond voor vrijwilligers aan onderhandelingstafel? Waarom krijgen zij geen positie aan de onderhandelingstafel ? Zowel de VNG als de bonden zijn daar absoluut tegen. Wij onderhandelen over een cao voor 185.000 gemeente-ambtenaren. De ambtenarenbonden behartigen daarbij de belangen van alle ambtenaren, of ze nu op het stadhuis werken of in de plantsoenendienst, de vuilnisdienst of de sociale dienst. Dat maakt de ambtenarenbonden ook sterk. We zouden de positie van al deze ambtenaren als groep verzwakken als we toestaan dat de ene keer de vuilnismannen, dan de sociale dienstmedewerkers en daarna de vrijwillgers aan tafel zouden komen. Deze groepen zouden tegen elkaar worden uitgespeeld. Het is dus niet zo dat we tegen zijn vanwege onze eigen positie, maar vanwege het verzwakken van de positie van onze grote achterban. ABVAKABO FNV heeft in deze sector bijna 30% van de ambtenaren georganiseerd, dat is ver boven het landelijk gemiddelde.

Onze inzet
Bijgaand treft u deze in concept aan. Zoals gezegd is de inzet een samenvoeging van alle suggesties van FNV-leden. Het belangrijkste punt is dat vrijwel iedereen van mening is dat vrijwilligers ondergewaardeerd worden, terwijl er meer van jullie wordt verlangd. Wij hebben dat verwoord onder punt 2, waar wij betogen dat vrijwillgers feitelijk parttimer zijn en ook als zodanig (ook met alle lusten) moeten worden behandeld. Gevolg van deze stellingname is dat je als "gewone"ambtenaar moet worden behandeld ten aanzien van pensioen- en sociale zekerheidsrechten. Voorspelbaar is dat dit punt ontzettend moeilijk ligt aan werkgeverskant, al is het maar vanwege de grote financiële gevolgen.
Met betrekking tot ons laatste punt (bevorderen dat hoofdwerkgever meewerkt) horen we graag concretere suggesties van jullie kant.