Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


14 jan 2009

Nieuwe maatregelen na evaluatie weekendarrangement

Een blaastest voor geweldplegers, een hogere strafmaat voor notoire geweldplegers en preventieve maatregelen in het uitgaansgebied. Dat zijn enkele voorgenomen maatregelen die volgen uit een dossierevaluatie van geweldplegers die `gebruik hebben gemaakt' van het weekendarrangement.

De afgelopen maanden zijn op het Veiligheidshuis Amersfoort alle weekendarrangement-dossiers onderzocht. Hierbij is onder meer gekeken naar soort geweld en alcoholgebruik.

Uit de dossierevaluatie van geweldplegers blijkt dat 93 procent van de verdachten alcohol had gedronken bij het geweldsincident, en 71 procent van de verdachten meer dan vijf glazen. Driekwart van de verdachten had antecedenten, waarvan de helft betrokken was bij meerdere geweldsincidenten.

Nieuwe maatregelen
Op basis van de dossierevaluatie worden diverse maatregelen ingevoerd als aanvulling op het weekendarrangement:


* Er komt een proef van een half jaar waarbij verdachten van geweld vrijwillig aan een blaastest meedoen.

* Het Openbaar Ministerie overweegt om bij recidivisten een hogere strafmaat te eisen.

* Horecaondernemers, politie en de gemeente Amersfoort zoeken naar aanvullende maatregelen om de veiligheid in het uitgaangsgebied te verhogen. Extra verlichting of het inzetten van horecastewards wordt overwogen.

* Tot slot worden de mogelijkheden onderzocht om notoire geweldplegers horecaontzeggingen op te leggen.

Weekendarrangement
Sinds juli 2007 blijven geweldplegers die vanaf vrijdagavond worden aangehouden, in principe tot maandag in de cel. Daarna krijgen ze direct een boete, het vooruitzicht op een taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. De aanpak is succesvol, bleek uit een eerdere evaluatie. Het weekendarrangement is een samenwerkingsverband tussen politie, justitie en gemeente Amersfoort.