Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Afspraken geven Milieueducatief centrum de Höfte financiële ruimte

gepubliceerd op : 14-1-2009

"Het voortbestaan van Milieueducatief centrum de Höfte is van belang voor de Olden-zaalse burger", zo stelt het college van burgemeester en wethouders. Daarom biedt de gemeente Oldenzaal de Höfte financiële ruimte.

Omdat de gebouwen waar de Höfte gebruik van maakt eigendom zijn van de gemeente, is besloten dat de gemeente de af-schrijving op alle gebouwen overneemt. De subsidie blijft voor de komende jaren daarbij op hetzelfde niveau.

In oktober van vorig jaar gaf wethouder Frits Rorink aan dat de gemeente bereid is om financiële ruimte te creëren op de begroting van de Hofte, mits stevige afspraken worden gemaakt.

Voor het jaar 2009 e.v. zijn nieuwe en aangescherpte prestatieafspraken gemaakt. De Höfte heeft voor de jaren 2009-2013 een beleidsplan opgesteld. Deze is ambitieus en een bewuste keuze voor uitbreiding en ontwikkeling van de kinderboerderij. Ambitie betekent echter: meer werk(druk), tijd, geld en energie, terwijl de financiële positie van de Höfte reeds onder druk staat. Naar aanleiding van deze omstandigheden verzoekt de Höfte de gemeente Oldenzaal om structurele subsidieverhoging.
In het milieubeleidsplan 2008-2012 van de gemeente Oldenzaal dat in april 2008 door de Raad is vastgesteld, is echter aangegeven dat uitbreiding en ontwikkeling van de kinderboerderij op dit moment geen prioriteit heeft en dat de huidige activiteiten derhalve niet geoptimaliseerd kunnen worden.

Het college heeft de Höfte het volgende pakket aan financiële maatregelen aangeboden.


1. Verhoging subsidieverlening
De subsidieverlening over 2008 is verhoogd met EUR 10.000,-. (totaal EUR 90.792,00).


2. Hogere indexering
Tot op heden werd de subsidie van de Höfte geïndexeerd op basis van het percentage voor `overige goederen en diensten' (0,6%). Dit is per 1 januari 2009 aangepast in:

- Overige goederen en diensten: 3,3%

- Salarissen en sociale lasten: 3,9%


3. Geen afschrijvingen op gebouwen
Voorheen schreef de kinderboerderij zelf af op de gebouwen waar zij gebruik van maakt. Omdat de gebouwen eigendom van de gemeente zijn, neemt de gemeente deze verantwoordelijkheid vanaf 2009 over. Dit betekent dat er jaarlijks EUR16.000,-- vrij komt op de begroting van de Höfte. In overleg met het bestuur van de Höfte zijn nieuwe afspraken gemaakt met betrekking tot een gewijzigde afschrijvingsmethodiek. Zo is onder andere overeengekomen dat, wanneer sprake is van giften waarbij extra onderhouds- en exploitatiekosten aan ten grondslag liggen, eventuele aanvaarding hiervan vooraf besproken wordt met de gemeente.


4. Stijging liquide middelen
Omdat de Höfte de afschrijving tot op heden zelf heeft gepleegd, zijn de liquide middelen aanzienlijk gestegen. Daarom is tevens afgesproken dat deze middelen gebruikt kunnen worden als reserve om: eventuele toekomstige incidentele tekorten op te vangen, waar nodig extra onderhoud aan de gebouwen te plegen of gebouwen te vervangen. Ondanks dat de gemeente vanaf heden verantwoordelijk is voor vervanging van de gebouwen, blijft de Höfte verantwoordelijk voor het onderhoud van de voorzieningen/gebouwen.

Met de nieuwe en bestaande afspraken is het ambitieniveau van de gemeente vastgelegd. Dit betreft meerjarenbeleid. De begroting van de Höfte dient de komende jaren hierop te worden afgesteld.

Vanaf 2002 heeft de Höfte zich aanzienlijk ontwikkeld. Daarmee heeft ze in de loop der jaren haar bestaansrecht meer dan bewezen.