Haïti: eindelijk hulp voor moeders en zuigelingen in sloppenwijk 14 januari 2009, Port-au-Prince - Op 15 januari verschijnt 'The State of the World's Children 2009'. In dit jaarrapport laat Unicef zien hoe het wereldwijd met de levensomstandigheden van kinderen gesteld is. Dit jaar draait het rapport om moeder- en zuigelingensterfte, die in ontwikkelingslanden nog steeds onevenredig hoog is.

Maaltijd in de sloppenwijk Cité Soleil. Foto: Unicef/Kambo Maaltijd in de sloppenwijk Cité Soleil. Foto: Unicef/Kambo

Haïti kent de hoogste moedersterfte van het westelijk halfrond. Hier hebben vrouwen het dan ook zwaar: ze werken hard, hebben gemiddeld zes tot acht kinderen waarvoor ze moeten zorgen en verdienen bijna niets. Door het ontbreken van betaalbare gezondheidszorg krijgen ze geen hulp als ze zwanger zijn of moeten bevallen; voor een vrouw gevaarlijke momenten als ze niet de juiste zorg krijgt.

In de sloppenwijk Cité Soleil bij de hoofdstad Port-au-Prince kan het Choscal-ziekenhuis eindelijk wél vrouwen en kinderen de broodnodige medische zorg geven. In 1960 was Cité Soleil nog bedoeld als een modelwijk voor 10.000 Haïtianen, maar nu wonen er 300.000 mensen. Hier heersen armoede, werkloosheid, analfabetisme en ondervoeding, maar er is één lichtpuntje: aan het geweld van bendes is een einde gekomen sinds de wijk door een VN-macht wordt gecontroleerd. Het ziekenhuis heeft hierdoor ruimte, tijd en wat geld voor het bieden van medische zorg voor zwangere vrouwen. Hier komen per maand ongeveer 300 baby's ter wereld. Daarnaast kunnen ernstig ondervoede kinderen in het ziekenhuis aansterken.

"We proberen zo goed mogelijk de kosten van onze zorg te drukken. De meeste mensen weten dat wij van alle medische centra in de omgeving het goedkoopst zijn, dus we hebben veel patiënten," zegt ziekenhuisdirecteur Jacqueline Sainte-Fleur.

Unicef en hulporganisatie Médecins du Monde steunen het ziekenhuis en de hulp wordt in samenwerking met hen ook geleidelijk aan uitgebreid in het hele land. De regering van Haïti beseft dat het aanbieden van strucurele medische zorg de moeder- en zuigelingensterfte omlaag zal brengen.

Op donderdag 15 januari vindt u op deze website meer informatie over 'The State of the World's Children 2009'.