Waterschap Aa en Maas

'groen' algenproject

Gedeputeerde geeft startsein voor 'groen' algenproject

Op woensdag 14 januari gaf gedeputeerde Moons (Economie en Duurzaamheid) van de provincie Noord-Brabant het startsein voor een uniek en bijzonder algenproject. In een `kweekvijver' op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) 's-Hertogenbosch wordt onderzocht hoe algen gereinigd afvalwater nóg verder kunnen zuiveren. Daarnaast kunnen algen de CO2-uitstoot van de rwzi verlagen door uitlaatgassen van gasmotoren deels te reinigen. Ook kunnen er wellicht waardevolle restproducten (zoals biodiesel) worden gewonnen uit de algenmassa. "Deze innovatieve onderzoekspilot is een goed voorbeeld van ons gezamenlijk streven naar meer duurzaamheid", aldus gedeputeerde Moons. De pilot wordt uitgevoerd door waterschap Aa en Maas en de firma Maris Projects BV.

Aquariumliefhebbers haten algen, maar het waterschap zou er in de toekomst wel eens verliefd op kunnen worden! Algen groeien namelijk erg snel, halen meststoffen zoals stikstof en fosfaat uit het afvalwater en hebben CO2 nodig om te kunnen groeien. Bovendien kunnen algen worden gebruikt als grondstof voor veevoer of voor de productie van biodiesel. Al met al zijn algen dus een `prima potentiële partner' voor het waterschap.

14 januari starten waterschap Aa en Maas en Maris Projects BV uit Schijndel het onderzoek naar de kweek van en de waterzuivering met algen op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) aan de Treurenburg te `s-Hertogenbosch. In een voormalige sliblagune met een oppervlakte van om en nabij 10.000 m² is de algenkweekvijver aangelegd. Effluent, gereinigd afvalwater, stroomt geleidelijk door deze open reactor waarin de algen groeien en stikstof, fosfaat en CO2 opnemen. Tegelijkertijd wordt daarmee het effluent nog verdergaand gezuiverd en kan met een hogere kwaliteit op het oppervlaktewater worden geloosd.

Afvalwater als energiebron
In de zeven rioolwaterzuiveringen in `het land van Aa en Maas' wordt het afvalwater van 700.000 inwoners en vele duizenden bedrijven iedere dag weer schoongemaakt. Zo kan het weer gebruikt worden voor natuur, landbouw en recreatie. Piet Beltman, Lid Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas: "De basisinspanning, het zuiveren van afvalwater, hebben we goed op orde. Maar het kan altijd beter! Dit onderzoek is een prima voorbeeld van ons streven naar hergebruik en duurzame verbeteringen. Als waterschap gaan we grondig onderzoeken hoe we de afvalwaterketen om kunnen vormen tot een duurzame bron van grondstoffen, energie en welvaart in brede zin". De pilot heeft als hoofddoelstelling om te achterhalen of de algen op een efficiënte manier geschikt ingezet kunnen worden op een reële schaal.

090114gedeputeerdegeeftstartseingroenalgenprojectweb.jpg (103 Kb) Gedeputeerde Moons geeft het startsein en giet de eerste algen in de reactor.

Kijk voor meer innovatieve oplossingen op www.aaenmaas.nl/schoonwater