Gemeente Assen


Gezamenlijke aanpak wiettelers

14 januari 2009

De gemeente Assen, de politie Drenthe, het Openbaar Ministerie, Actium, Omnia, Enexis en de Sociale Dienst gaan gezamenlijk optreden tegen wiettelers. Op 15 januari tekenen ze daarvoor het hennepconvenant. De samenwerking moet een eind maken aan gevaarlijke situaties door hennepkwekerijen en leidt tot afstemming in de sancties die wiettelers krijgen opgelegd.

Wanneer een van de deelnemende organisatie vermoedt dat ergens een hennepkwekerij is, licht deze de politie in. Deze start een onderzoek en informeert de partners. Bij voldoende aanwijzingen gaat de politie het pand binnen. De politie wordt hierbij begeleid door Enexis, die kijkt naar illegale en ondeugdelijke elektrische installaties. In gevaarlijke situaties kan de gemeente besluiten meteen op te treden.

In de samenwerkingsovereenkomst hebben de zeven partijen vastgelegd welke maatregelen en sancties zij nemen na het oprollen van een illegale kwekerij. Zo kunnen wiettelers onder andere rekenen op strafvervolging, woninguitzetting en terugvordering van een eventuele uitkering. De kosten van de ontmanteling worden bij hen in rekening gebracht.