VVD


14-1-2009

Steun voor VVD-initiatief om overheid facturen sneller te laten betalen

De VVD is blij dat onderzoek van Intrum Justitia vandaag nog eens nadrukkelijk bevestigt dat wanneer de overheid facturen sneller betaalt, dit het bedrijfsleven enorm helpt.

Woordvoerder Ton Elias: "De VVD heeft dit onderwerp niet voor niets vorige week al aangekaart. Iedere euro die bedrijven nu sneller op hun rekening krijgen, is er één. 15 % van alle bedrijven heeft sinds het uitbreken van de kredietcrisis liquiditeitsproblemen. Dat vind ik zorgelijk."

Zestig procent van alle ondernemers zegt minder te hoeven lenen wanneer de overheid binnen dertig dagen over de brug komt. "Alleen al daarom is het zo klaar als een klontje dat de overheid zijn facturen sneller moet voldoen", aldus Elias. Dat het kabinet pas volgend jaar met de gemeenten wil overleggen, zoals blijkt uit de kabinetsbrief van 8 januari over dit onderwerp, vindt de VVD van de zotte, zeker als je bedenkt dat deze maatregel banen zou opleveren.

De VVD wil van het kabinet de concrete toezegging dat facturen die het Rijk ontvangt, uiterlijk vanaf 1 maart aanstaande, binnen dertig dagen worden voldaan in plaats van de 45 dagen die daar nu voor staan. Gemeenten moeten vanaf uiterlijk 1 mei aanstaande binnen maximaal 30 dagen betalen.
"Maar eerder mag natuurlijk ook!", aldus Elias.

"Ik vind het onbegrijpelijk dat andere politieke partijen dit probleem niet lijken te onderkennen, en geen initiatief tonen om het op te lossen.", zegt Elias, die snel stappen wil zetten om tot een concrete oplossing te komen.

Klik hier om het onderzoek van Intrum Justitia in te zien en hier om de kabinetsbrief te lezen.