Provincie Noord-Holland

Provincies investeren ruim 200 miljoen euro in klimaat- en energieprojecten

14-1-2009

De gezamenlijke provincies investeren tot 2011 ten minste 200 miljoen euro in klimaat en energieprojecten. Hiermee dragen de provincies met eigen middelen bij aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen van het Rijk.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en minister Cramer (VROM) ondertekenden op woensdag 14 januari het Klimaat- Energieakkoord tussen Rijk en provincies 2009-2011.

Minister Cramer is tevreden met het akkoord. Samen maken we ons sterk om de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan en ons land aan te passen. We willen het verschil maken in Nederland en Europa en hebben grote ambities voor klimaat, energie en milieu. Samen willen we van Nederland één van de schoonste en zuinigste energielanden van Europa maken.

Dat bestaande en nog te ontwikkelen initiatieven in de 12 provincies in één programma zijn samengebracht is nieuw. Daarmee is de aanpak integraal en biedt kansen om initiatieven te verbinden en de uitvoering te versnellen. Provincies kunnen hun kennis en die van hun publieke en private partners bundelen en delen, bijvoorbeeld om snelle invoering van nieuwe technologieën te bevorderen. Klimaatgedeputeerde Visser van de provincie Noord-Holland: ik ben heel blij met dit akkoord. Het ondersteunt ook nadrukkelijk onze klimaatambities als provincies. Het laat ook zien dat provincies hun maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken en op een goede manier ook hun geld gebruiken om een duurzamere toekomst naar voren te halen. Juist met goede voorbeeldprojecten, zoals wij met het project Texel Duurzaam en ons CO2-servicepunt dat gemeenten ondersteunt bij de uitvoering van hun klimaatbeleid.

Een aantal voorbeelden van projecten in Noord-Holland
- Texel Duurzaam (Noord-Nederland). Texel heeft samen met de Friese Waddeneilanden een ambitiemanifest ondertekend waarin de eilanden verklaren in 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie- en watervoorziening. Het doel is om de energieopwekking duurzaam te laten plaatsvinden. De provincie faciliteert en financiert.
- CO2-servicepunt (Noord-Holland). Het CO2-servicepunt helpt gemeenten bij het concretiseren van hun klimaatbeleid. Het CO2-servicepunt start ook gezamenlijke projecten, bijvoorbeeld om de energetische bouwkwaliteit van een woning te kunnen beoordelen.
- Haalbaarheidsonderzoek Zilte Floriade (Zeeland, Zuid-Holland, Noord Holland). Zilte teelten bieden veel kansen voor het deltagebied. De kansen voor zilte teelten komen alleen tot wasdom als partijen durven ontwikkelen op langere termijn. De provincie brengt deze partijen bij elkaar en verkent samen met hen de toekomstperspectieven.

Voor meer (gedetailleerde) informatie kunt u het Klimaat-Energieakkoord 2009-2011 downloaden.

Nieuwsredactie