Friese waterschappen

Workshops Oude paden - Nieuwe wegen

dinsdag, 13 januari 2009

'Wetterskip Fryslân denkt mee over water(wegen)'

Het project 'Oude paden - Nieuwe wegen' is een provinciaal project met als doel het inventariseren van historische paden. Gezien het waterrijke karakter van de regio is ook de kennis over oude/historische waterwegen van belang. Het project wil bovendien een aantal van de historische paden opnieuw toegankelijk maken door het aanleggen van land-waterroutes. Wetterskip
Fryslân geeft daarbij advies hoe daarbij waterwegen, kaden, sloten en vaarten gebruikt of vernieuwd kunnen worden. Bovendien wordt bekeken of het maken van nieuwe routes gecombineerd kan worden met werk dat het Wetterskip uitvoert.

Veel kennis over historische paden en oude waterwegen zit bij de plaatselijke bevolking. Om zoveel mogelijk kennis beschikbaar te krijgen worden in januari een drietal workshops georganiseerd.

Op 15 januari voor de gemeenten Nijefurd en Gaasterlân-Sleat in Dorpshuis De Klink te Koudum. Op 20 januari voor de gemeenten Skarsterlân en Lemsterland in Zalencentrum St. Nyk te Sint Nicolaasga en op 27 januari voor de gemeenten Sneek, Wymbritseradiel en Wûnseradiel (gebied ten zuiden van de A7) in de Stadslaankerk te IJlst.

Tijdens de workshops laten wij u zien welke historische paden tot nu toe bekend zijn. Deze paden zijn ingetekend op de Cultuur Historische Kaart (CHK) van de provincie, ook te zien op www.opnw.nl . Op deze kaart staan de paden die de provincie in de jaren '70 heeft geïnventariseerd. In de workshops kunt u aangeven of er nog paden of waterwegen missen op de kaart. De kennis over al deze paden wordt versterkt als ook de verhalen over deze paden bekend worden of als er beeldmateriaal beschikbaar is. Door middel van de workshop hoopt het project die informatie boven water te krijgen. Ook kunt u aangeven welke historische paden/oude waterwegen volgens u geschikt zijn om weer in ere te herstellen.


* Wie interesse heeft om deel te nemen aan deze workshops, maar nog geen uitnodiging heeft ontvangen, kan contact opnemen met Landschapsbeheer Friesland, telefoon 0512 383800 of een e-mail sturen naar info@landschapsbeheerfriesland.nl.


* Alle informatie over de workshops is ook te vinden op de website http://www.opnw.nl/.

* Cultuur Historische Kaart is te vinden op de internetsite http://www.oudepadennieuwewegen.nl/ via 'Padenkaart'.

Workshop gemeenten Nijefurd en Gaasterlân-Sleat

Datum: 15 januari 2009

Tijd: 19.30 - 22.00 uur

Locatie: Dorpshuis De Klink, Ds. L. Tinholtstraat 1-3, 8723 CW te Koudum

Workshop gemeenten Skarsterlân en Lemsterland

Datum: 20 januari 2009

Tijd: 19.30 - 22.00 uur

Locatie: Zalencentrum St. Nyk, Baron van Hardenbroekstraat 3, 8521 KA te St. Nicolaasga

Workshop gemeenten Sneek, Wymbritseradiel en Wûnseradiel (ten zuiden A7)

Datum: 27 januari 2009

Tijd: 19.30 - 22.00 uur

Locatie: Stadslaankerk, Stadslaan 10, 8651 AD te IJlst