Provincie Groningen

LAG Hoogeland verleent subsidie aan 13 projecten 14 januari 2009

LEADER is een subsidieprogramma van ruim 14 miljoen euro, gefinancierd door de Europese Unie, de provincie Groningen en de acht gemeenten in het Hoogeland. Voor deze subsidie komen initiatieven in aanmerking die een economische impuls geven aan het Hoogeland en de leefbaarheid in het gebied versterken.

De LAG Hoogeland heeft het Actieplan 2007-2013 opgesteld voor het versterken van de plattelandseconomie en het bevorderen van de leefbaarheid. Er is Europese subsidie beschikbaar voor het uitvoeren van innovatieve projecten. De LAG stimuleert projectontwikkeling en zorgt voor de voorlichting en publiciteit. De LAG Hoogeland nodigt organisaties, samenwerkende ondernemers, vrijwilligers, enthousiaste burgers uit om met vernieuwende ideeën te komen.

Dertien projecten
De LEADER Actiegroep (LAG) Hoogeland stemt in met een Europese subsidie voor 13 projecten die in de regio worden uitgevoerd. Dit betreft de volgende projecten:

Project Men- en Ruiterpaden Lauwersland
De gemeenten in Noord-Groningen gaan gezamenlijk aan de slag met het aanleggen van men- en ruiterpaden. De regionale VVV-Lauwersland is gevraagd hiervoor een project te ontwikkelen. Doel van het project is om alle wegen en paden die deel uitmaken van de bestaande route, veiliger te maken voor het gebruik met paarden. Ook zullen ze beter op elkaar gaan aansluiten, met zo nu en dan een uitstapje door een stukje bos of een weggetje langs een dijk. Eventuele obstakels worden weggenomen. Bovendien worden nieuw aan te leggen fiets- en wandelpaden geschikt gemaakt voor ruiters en menners.
Daarnaast gaat Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) samen met de hippische en toeristische ondernemers een route uitstippelen langs bezienswaardigheden (ateliers, beeldentuinen, antiek enz.) in Noord-Groningen. Zo nu en dan kunnen ze afstappen voor een kop koffie of een hap hooi. Hiermee wordt een nieuwe toeristische voorziening ontwikkeld. In Drenthe, Overijssel, Gelderland en Brabant kan dit jaarlijks al rekenen op vele honderden gebruikers. De routes worden gedigitaliseerd en vastgelegd op een website en in een GPS, zodat men nooit kan verdwalen. De route van de Noord-Groninger men- en ruiterpaden sluit aan op de route die binnenkort in Noord-Oost Fryslân in kaart wordt gebracht. In 2009 kan men dan met paard en wagen van stad Groningen naar Leeuwarden rijden, langs mooie wierdedorpen op het Hoogeland en vervolgens naar de Terpendorpen in het Lauwerland. Deze routes worden ook aangesloten op de al bestaande route in het Westerkwartier, in de Drentse en Friese Wouden.

Totale kosten: EUR 59.500,-- / LEADER Hoogeland EUR 29.750,--

Project Ondernemende jongeren en local identity 'Ondernemende jongeren en local identity' is een initiatief gericht op het stimuleren van een ondernemende houding onder jongeren in Noord-Groningen, in nauwe samenwerking tussen het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en het onderwijs. Veel aandacht wordt daarbij besteed aan regionale ontwikkelingen, de lokale economie en de eigen identiteit van jongeren. Concreet wil het project meer bewustzijn onder jongeren creëren over de kansen en mogelijkheden in hun eigen omgeving (waardering van de eigen regio) en meer perspectief bieden voor jongeren die na hun studie in Noord-Groningen willen (blijven) wonen en werken (beter persoonlijk netwerk, meer werkgelegenheid). Dit geldt vooral voor jongeren in de agrarische sector en de toeristisch- recreatieve sector.
In 2008 wordt gestart met 30 VMBO leerlingen. Deze leerlingen volgen momenteel de opleiding Toerisme Recreatie en Cultuur op het Hoogeland College in Wehe den Hoorn en het Groene Lyceum aan de Groene School in Winsum. De pilot bestaat uit speciale regiolessen, excursies en evenementen, waarin de jongeren veel over zichzelf en de regio leren. Daarnaast vervullen ze zelf een actieve rol bij het organiseren van diverse activiteiten, waaronder een grootschalig regio-evenement.

Totale kosten: EUR 61.200,-- / LEADER Hoogeland EUR 30.600,--

Project Dag van de Regio
In de afgelopen vier jaren is een solide basis gelegd voor de Dag van de Regio. Door dit succesvolle project ontdekken bewoners hun eigen regio en komen er meer bezoekers. De Dag van de Regio levert nu al een bijdrage aan het verbreden van de plattelandseconomie en het stimuleren van samenwerking en netwerkvorming. Toch kan op dit gebied meer. Zo stelt de Dag van de Regio zich de komende jaren ten doel meer aandacht te besteden aan `landelijk ondernemen' in het algemeen en aan de voor de regio zo belangrijke landbouw(bedrijven) in het bijzonder. Ook versterkt de Dag van de Regio de sociale vitaliteit van de regio door inwoners attent te maken op de `pareltjes in de eigen regio'. Door vooral ook jongeren te betrekken bij het evenement, wordt gewerkt aan een herwaardering van de eigen regio. Zodoende wordt de Dag van de Regio een instrument dat kan worden ingezet voor regiomarketing en plattelandsontwikkeling.

Totale kosten: EUR 111.240,-- / LEADER Hoogeland EUR 52.720,--

Project Versterking culturele functie Appingedam Appingedam, de tweede stad van de provincie Groningen, is reeds van oudsher een centrum met een sterke, regionale functie. De stad is van grote betekenis voor het omringende gebied op bijvoorbeeld het terrein van onderwijs, werk, handel en nijverheid en cultuur. In cultureel opzicht is de stad een bloeiend centrum. Deze rijke variatie op het gebied van cultuur kleurt Appingedam, maar vraagt ook om coördinatie en afstemming. Vanuit de gemeente en diverse organisaties is dan ook de wens geuit om onderling tot meer afstemming te komen op programmatisch gebied, maar ook met betrekking tot lopende en nieuwe initiatieven. Een eerste samenwerkingsproject zal een evenement voor de gehele bevolking worden naar aanleiding van de oplevering van de reconstructie van het centrum rond de Wijkstraat.

Totale kosten: EUR 25.210,-- / LEADER Hoogeland EUR 12.605,--

Project Opwierde op maat
De 13e eeuwse kerk van Opwierde is weer volop in gebruik. De kerk stond lange tijd leeg, totdat de Stichting Oude Groninger Kerken en muziekvereniging Constantijn Huygens de handen ineen sloegen. De Stichting Oude Groninger Kerken maakte een verbouwingsplan waarin een centrale verwarmingsinstallatie, een keukenblok en sanitaire voorzieningen werden opgenomen. Daarmee werd het pad gebaand om de monumentale kerk weer langdurig en duurzaam in gebruik te nemen, wat een positieve impuls betekent voor de leefbaarheid en het voorzieningenniveau in het dorp. Muziekvereniging Constantijn Huygens tekende een huurcontract voor het gebruik van de kerk voor de komende tien jaar, en verankerde daarmee dit positieve perspectief. De muzikanten gingen tevens in gesprek met omwonenden over het gebruik van de kerk, en namen het initiatief tot het regelen van speciale gordijnen ter verbetering van de akoestiek. De verbouwing is inmiddels gerealiseerd en de kerk is in gebruik genomen door brassband, het slagwerkensemble, de melodiegroep en het jeugdorkest van Muziekvereniging Constantijn Huygens.

Totale kosten: EUR 63.252,-- / LEADER Hoogeland EUR 5.000,--

Project Culturele biografie; pilot GPS routeontwikkeling De Groninger Archieven willen met het project Culturele Biografie; pilot GPS routeontwikkeling een nieuwe manier onderzoeken om bezoekers en bewoners van een gebied verhalen en informatie op maat aan te bieden met gebruik van mobiele digitale middelen. Het gekozen gebied voor deze pilot is Noord-Groningen: de geschiedenis en verhalen van deze regio, ofwel de 'culturele biografie' zal worden gekoppeld aan informatie over bijvoorbeeld overnachtingsmogelijkheden, restaurants, winkels en andere voorzieningen in de buurt. Bezoekers aan de regio kunnen, als ze zich 'in het veld' bevinden, een persoonlijke keuze maken uit het soort informatie dat ze willen ontvangen. Het is de bedoeling dat bezoekers gebruik maken van een PDA (personal digital assistent; een klein draagbaar toestel met o.a. computer- telefonie- en netwerkfuncties) waarmee men kan werken met satelliet plaatsbepaling, ofwel het Global Positioning System. In de pilot zullen aanbieders van cultuurhistorische informatie, marketingorganisaties, en (organisaties van ) plaatselijke ondernemers input leveren aan uitvoerder Rikkerda B&A, onder regie van Groninger Archieven. In het najaar van 2009 zal de pilot zijn afgerond; het resultaat zal een geselecteerd en getest systeem voor dergelijke mobiele digitale informatievoorziening zijn, en een pakket van aanbevelingen voor nadere uitwerking van GPS route-ontwikkeling op basis van culturele biografie.

Totale kosten: EUR 36.365,-- / LEADER Hoogeland EUR 16.741,--

Project Bouw replica's historische garnalensloepen Na de renovatie van het historische vissersdorp Zoutkamp, wordt nu een project geïnitieerd om replica's te bouwen van historische garnalensloepen door de Stichting Historische Visserij Zoutkamp. Dit initiatief ligt geheel in de lijn van het belangrijkste speerpunt van de gemeente de Marne. Het gemeentebestuur wil recreatie en toerisme bevorderen, en werkgelegenheid stimuleren. De te bouwen sloepen zullen de aantrekkingskracht van Zoutkamp verhogen, en de visserijgeschiedenis levendig houden. Tegelijkertijd kan het project de werkgelegenheid bevorderen, middels sociale activering. In de kleine werf met werkplaats zullen rond de 25 mensen die voorheen in de bijstand zaten, de kans krijgen om arbeidsritme op te bouwen en (het begin van) een vak te leren. Ook zal er een bezoekerscentrum komen, en kunnen er toeristische arrangementen worden aangeboden, waarbij een boottocht bijvoorbeeld gepaard kan worden aan en bezoek aan de Borg Verhildersum. De regionale economie krijgt een stevige impuls met dit project, dat veel uitstraling heeft naar andere attracties in de regio. De verwachting is dat werf en Visserijmuseum in 2010 10.000 bezoekers kunnen verwelkomen.

Totale kosten: EUR 778.779,-- / LEADER Hoogeland EUR 75.000,--

Project Ontmoetingscentrum de Viskenij
Het dorp Westeremden krijgt in 2009 een nieuw ontmoetingscentrum, de Viskenij. Er is grote behoefte aan dit multifunctionele centrum, waarin jeugdsoos `The Young Ones', waar een grote en actieve groep jongeren en een aantal volwassenen uit Westeremden bij betrokken is, een plek zal krijgen. Ook een dorpsarchief zal in de Viskenij gevestigd worden. De locatie is daarnaast geschikt voor culturele programmering, en de vele verenigingen die het dorp rijk is, kunnen er eigen activiteiten ontplooien. De behoefte aan een nieuw ontmoetingscentrum is ontstaan door het wegvallen van een eerder gebruikte locatie. Het dorpshuis is te klein voor alle activiteiten die worden ondernomen, en de door de jeugdsoos gebruikte plek voldoet niet aan de hedendaagse eisen. De bewoners van Westeremden zijn sinds 2003 bezig om het ontmoetingscentrum van de grond te krijgen. In overleg met de eigen bewoners en met overheden is gezocht naar de juiste invulling en financieringsvorm voor het centrum. De Viskenij is inmiddels bijna klaar. De realisatie betekent dat het dorp op lange termijn voor jong en oud leefbaar zal blijven. Het centrum zal een positieve impuls geven aan de sociale, culturele en recreatieve infrastructuur van het dorp. `The Young Ones' heeft kans gezien een groot deel van de benodigde gelden zelf bij elkaar te brengen.

Totale kosten: EUR 226.522,-- / LEADER Hoogeland EUR 51.450,--

Project de Vliegende Hollander
In september 2009 zal het muziektheaterevenement "De vliegende Hollander van Appingedam - of Moddermans Mirakel" in première gaan in de binnenstad van Appingedam. De hele binnenstad, met de hangende keukens en andere attractieve punten, zal worden gebruikt als décor: het publiek zal per boot een vaarroute volgen tijdens de voorstelling. Het verhaal van de (fictieve) Damster touroperator De Vliegende Hollander staat centraal; hij ontdekt dat de echte Vliegende Hollander in één van de hangende keukens is geboren, en op Paasochtend vanuit Appingedam is vertrokken voor zijn eeuwige tocht over de zeven wereldzeeën. Het spektakel zal jaarlijks terugkeren en heeft als doel de regio te versterken op toeristisch en recreatief gebied. Het is een terugkerend evenement dat de mogelijkheid biedt naam en faam op te bouwen, en het kan vele bezoekers van buiten de regio trekken. De culturele infrastructuur wordt versterkt, omdat diverse organisaties en verenigingen zullen gaan samenwerken. Ook wordt de in de regio aanwezige culturele potentie op een hoger plan getild dankzij de productie. Maar ook op economisch en maatschappelijk vlak kan de voorstelling bijdragen aan de leefbaarheid van Appingedam en omgeving. Het IVAK en Stichting AA nemen het voortouw, in nauwe samenwerking met de gemeente Appingedam, en in afstemming met het project `versterking culturele functie Appingedam'. De eerste fase van het project betreft de periode 2009-2011.

Totale kosten: EUR 591.950,-- / LEADER Hoogeland EUR 95.000,--

Project Geïntegreerde Visserij
Geïntegreerd vissen is een vorm van duurzame visserij door kleinschalige gemengde visserijbedrijven. De Stichting Geïntegreerde Visserij (SGV) heeft als doel het opnieuw verankeren van de kustvisserij in de samenleving en het platteland van kustregio's, in balans met het ecosysteem van de Waddenzee.
Daartoe zijn binnen het project Geïntegreerde Visserij vijf verschillende deelprojecten ondergebracht.
Binnen het eerste deelproject wordt gekeken of dure vergunningen en vangstrechten tussen vissers kunnen worden uitgewisseld. Als vergunningen makkelijker beschikbaar komen, is het voor vissers haalbaar verschillende vissoorten te vangen (ofwel een gemengd bedrijf te voeren). Zo kan men beter rekening houden met natuurlijke processen, zoals de seizoenen en de visbestanden. Binnen het tweede deelproject worden een aantal experimenten uitgevoerd met vangsttechnieken, om zo praktische ervaring op te doen met soorten als spiering, sprot en makreel, maar ook met kokkels, oesters en mosselzaad. Het derde deelproject omvat het opzetten van een netwerk van Europese kustvissers, om kennis en ervaring uit te wisselen. Deelproject vier betreft het maken van een toekomstvisie en het voorstellen van een aantal korte termijn maatregelen voor de visserij in de Eems-Dollardregio. Tenslotte is er een vijfde deelproject, waarin een korte sociaaleconomische en cultuurhistorische analyse van de visserijgemeenschappen in het waddengebied wordt opgesteld. Deze beschrijving is van cultuurhistorisch belang, maar kan eveneens als basis dienen voor kansrijk ondernemersschap en toekomstig beleid.

Totale kosten: EUR 135.000,-- / LEADER Hoogeland EUR 55.200,--

Project museum Møhlmann
Museum Møhlmann in Appingedam is de afgelopen jaren geschikt gemaakt om een flinke stroom bezoekers te ontvangen. In totaal werd er circa EUR 350.000,- geïnvesteerd. De laatste fase van deze ingrijpende herinrichting van het pand en de omgeving is de realisering van twintig extra parkeerplaatsen voor de ruim 8000 bezoekers op jaarbasis, op de vrijdag, zaterdag en zondag. Voor de uitvoering hiervan is een beroep op LEADER gedaan.
Museum Møhlmann is sinds 2008 gevestigd in Appingedam. Het betreft een particulier museum voor realistische en figuratieve kunst, dat gevestigd is in "De Muzeheerd". Dit geheel verbouwde en gerestaureerde Rijksmonument biedt plaats aan drie vaste collecties en een aantal wisseltentoonstellingen per jaar. Het project draagt bij aan het stimuleren en versterken van cultuurtoerisme in de gemeente Appingedam en de gehele regio Eemsdelta.

Totale kosten: EUR 82.350,-- / LEADER Hoogeland EUR 41.175,--

Project renovatie dorpshuis Warfhuizen
Dorpshuis `De Warf" in Warfhuizen wordt grondig gerestaureerd. Dat is nodig, omdat het fungeert als sociaal middelpunt van het dorp. In de afgelopen decennia zijn veel voorzieningen zoals winkels en een basisschool weggevallen in het dorp. Het dorpshuis heeft daarom een steeds belangrijkere rol gekregen en wordt gebruikt door diverse clubs voor jong en oud. Ook wordt het benut voor een dorpstreffen op de zaterdagmiddag voor de bewoners. Daarnaast vinden er vele vergaderingen van verenigingen plaats en er is een logopedist werkzaam.
Na de renovatie kan het pand beter worden verhuurd, en zullen naar verwachting meer bewoners het dorpshuis bezoeken tijdens het treffen op zaterdag. Toneelfaciliteiten zullen weer beschikbaar zijn en worden benut.
De werkzaamheden zijn omvangrijk. Het hele exterieur moet worden opgeknapt: het dak moet worden vernieuwd, de muren hersteld en de kozijnen vervangen. Het gebouw zal ook worden geïsoleerd. De verschillende zalen zullen worden opgeknapt: nieuwe vloerbedekking en inventaris, en een nieuwe verwarmingsketel. Ook wordt er geverfd en zal apparatuur in de keuken vervangen worden. De Stichting Dorpshuis Warhuizen gaat een samenwerking aan met het nabijgelegen Marnehoes (Wehe-den-Hoorn). De beide locaties vullen elkaar aan en bieden voor elk wat wils in de regio.

Totale kosten: EUR 122.921,-- / LEADER Hoogeland EUR 22.700,--

Project Leve(n)de Dorpen Hoogeland
De doelstelling van het project Leve(n)de Dorpen Hoogeland is het stimuleren van personen en instellingen om samen vernieuwende projecten uit te voeren ter verbetering van de leefbaarheid in de eigen omgeving, bijvoorbeeld op basis van dorpsvisies. Daarbij is het stimuleren van het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk een belangrijk doel. Leve(n)de Dorpen is een project van de Provincie Groningen en bestaat sinds 2002. In de afgelopen periode heeft Leven(n)de Dorpen een duidelijke positie verworven op het Hoogeland met advisering en ondersteuning van diverse lokale initiatieven. Het project bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste de dorpsvisies: in samenwerking met de Vereniging Groninger Dorpen kan op verzoek van lokale organisaties een dorpsontwikkelingsplan worden opgesteld. Ten tweede de adviezen en haalbaarheidsstudies, waarbij experts initiatiefnemers ondersteunen. Dit kan gaan om advies om een project van een eerste idee-fase naar een uitvoeringsfase te brengen, of om subsidietechnisch advies. Tenslotte zal Leve(n)de Dorpen kleine initiatieven direct financieel ondersteunen; het gaat dan om projecten die te kleinschalig zijn voor een LEADER-subsidie. De maximale subsidie is EUR 10.000. Leve(n)de Dorpen Hoogeland zal in 2009 gehuisvest worden in het Plattelandshuis in Ten Boer, van waaruit het project haar bijdrage kan leveren aan het stimuleren van ontwikkeling en creativiteit in de regio.

Totale kosten: EUR 550.000,-- / LEADER Hoogeland EUR 231.092,--

Contact
Initiatiefnemers kunnen contact opnemen met de LAG Hoogeland. Ingediende plannen worden getoetst op basis van het Actieplan. De besluiten van de LAG worden formeel bekrachtigd door het college van Gedeputeerde Staten.

Samenwerkingsverband
De LAG Hoogeland is een samenwerkingsverband van de gemeenten Appingedam, Bedum, Delfzijl , De Marne, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer, Winsum, provincie Groningen en themaleden voor de onderwerpen; bedrijfsleven, landbouw, toerisme, kunst en cultuur, natuur en milieu, welzijn en leefbaarheid. Mevrouw Rika Pot, burgemeester van Ten Boer, is voorzitter van de LAG.

14 januari 2009