NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Belangstelling voor huren groeit

De huurwoning stijgt in populariteit. De vraag naar huurwoningen neemt toe en ook eigenaren van een koopwoning overwegen vaker een overstap naar de huursector. Deze herontdekking van de huurwoning kan de oplossing zijn voor het toenemende aantal onverkochte nieuwbouwwoningen. Maar dan moet Den Haag de financiële obstakels voor het omzetten van koop naar huur wel eerst wegnemen.

Dat stelt NVB, Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers naar aanleiding van het OTB-onderzoek Huurders in profiel. In opdracht van de brancheorganisatie van ruim 200 ontwikkelende bouwondernemers, enquêteert het onderzoeksinstituut van de TU Delft periodiek mensen met een modaal of hoger inkomen die beslist willen huren of die nog geen keuze tussen huren of kopen hebben gemaakt. Uit dit periodieke onderzoek blijkt nog steeds een grote verhuisgeneigdheid te bestaan. Bijna een kwart (22 procent) van de ondervraagden wil misschien verhuizen. Vijftien procent heeft serieuze plannen. Daarbij zijn appartementen en de rijwoningen het meest in trek. Verder zijn het voor het merendeel veertigers en vijftigers die nadenken over een verhuizing naar een huurwoning.

De huidige financiële crisis is er volgens NVB de oorzaak van dat de huursector weer in trek is. Woningzoekenden nemen meestal het zekere voor het onzekere en gaan liever huren dan kopen. De kritische houding van banken als het gaat om het verstrekken van hypotheken doet wat dat betreft nog een extra duit in het zakje. Tegelijkertijd kan de toenemende belangstelling voor de huursector wel de helpende hand zijn voor de in het slop geraakte koopwoningenmarkt. Beleggers en woningcorporaties kunnen namelijk onverkochte nieuwbouwwoningen van ontwikkelaars overnemen en deze vervolgens verhuren. Om het omzetten van onverkochte koopwoningen in (premie)huurwoningen aantrekkelijker te maken heeft NVB vorige week in een brief aan het Kabinet voorgesteld hier een aparte rijkssubsidie voor beschikbaar te stellen. Ook beveelt NVB in dit kader aan de WSW-borging te verbreden naar duurdere huurwoningen (tot ca. 300.000), en deze niet alleen te laten gelden voor woningcorporaties, maar ook voor andere (particuliere) verhuurders.

Voor ontwikkelaars is het een mogelijkheid om woningen in portefeuille te houden en (tijdelijk) als huurwoning in de markt te zetten. Op het moment dat de koopwoningenmarkt dan weer aantrekt verkoopt de ontwikkelaar de woningen weer. Het is dan echter wel van belang dat Den Haag de huidige financiële barrières hiervoor uit de weg ruimt. Zo bepleit NVB vrijstelling van het puntensysteem ter bepaling van de huurprijs bij (tijdelijke) verhuur van een nieuwbouwwoning. Een ander belangrijke barrière die moet worden weggenomen is die van de BTW. Zo moet nu bij oplevering van een nieuwe woning de BTW direct worden afgerekend en na een verhuurperiode van twee jaar overdrachtbelasting worden voldaan. Dit maakt het product onnodig duur. NVB bepleit daarom uitstel van BTW, en verlenging (van 2 naar 5 jaar) van de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij kortlopende huur. Dit is niet alleen in het belang van de ontwikkelaar maar van de gehele sector. Er moet immers alles op alles worden gezet om de bouwproductie op peil te houden.


---