Gemeente Leeuwarden

Goedkeuring bestemmingsplan Jabikswoude door Gedeputeerde Staten

Bron: GEM De Zuidlanden (14-01-2009)

Op 16 december 2008 hebben Gedeputeerde Staten van Fryslân het bestemmingsplan Jabikswoude goedgekeurd. De tegen het vastgestelde bestemmingsplan ingediende bedenkingen (bezwaren) zijn ongegrond verklaard. Het plan heeft betrekking op de gronden die liggen ten zuiden van Goutum, ten oosten van de Overijsselseweg en ten westen van de Wergeasterdyk.

Het plan biedt de mogelijkheid voor de bouw van maximaal 290 woningen, zowel huur als koop. Daarnaast is er de mogelijkheid voor de bouw van een zorgcomplex bestaande uit zowel intra- als extramurale woningen, zorgwoningen en zorgvoorzieningen. Hierbij wordt gedacht aan winkeltjes, therapieruimten e.d. Aan de noord- en de oostzijde van Jabikswoude is het mogelijk maximaal 18 vrijstaande of dubbele woningen te realiseren.

Jabikswoude is geïnspireerd op de Friese dorpen. Er zijn verschillende stedenbouwkundige en architectonische karakteristieken van deze dorpen toegepast bij het ontwerpen van Jabikswoude. Jabikswoude wordt, na Techum, het tweede buurtschap in De Zuidlanden. Het eigentijdse dorpje komt tussen Techum en Goutum te liggen, in een groene woonomgeving met watergangen, fiets - en wandelroutes. In 2008 heeft Jabikswoude een vermelding gekregen in het `Jaarboek Landschapsarchitectuur en stedenbouw Nederland 2003-2007' Dit jaarboek geeft een selectie weer van de beste, mooiste, meest bijzondere en voorbeeldige plannen uit de periode 2003-2007.

Het ligt in het voornemen begin 2009 te starten met de aanleg van de bouwwegen. Dit betekent dat men naar verwachting eind 2009 of begin 2010 met de bouw kan beginnen.