Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag
Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 20901 2500 EX Den Haag der Staten-Generaal T 070 351 6171

Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG Contactpersoon
---

T -

Ons kenmerk V&W/DGMo-2008/5694

Uw kenmerk 2008Z08855/2080907350 Datum 14 januari 2009
Bijlage(n) Onderwerp Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij ontvangt u mede namens de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de antwoorden op de vragen die de leden Leijten en Roemer hebben gesteld over de situatie in het regiovervoer in Gelderland (ingediend
9 december 2008).


1. Wat is uw reactie op het artikel over het faillissement van het taxibedrijf Venderbosch in de provincie Gelderland? 1


1. Ik heb kennis genomen van het artikel. De provincie Gelderland draagt vanuit haar verantwoordelijkheid zorg voor de continuïteit van het vervoer. Die continuïteit is inmiddels gerealiseerd. Er is een akkoord bereikt over de doorstart van het bedrijf. De dienstverlening aan de klant blijft dezelfde.


2. Wat zijn de redenen van het faillissement en wat zijn de gevolgen van dit faillissement voor de ouderen en gehandicapten in Gelderland? Bent u bereid de redenen voor het faillissement te onderzoeken? Zo ja, wanneer kunnen we de resultaten daarvan verwachten? Zo neen, waarom niet?


2. De redenen van het faillissement zijn mij niet bekend. Het faillissement heeft geen gevolgen voor het vervoer van ouderen en gehandicapten, doordat het vervoer geborgd is. Het Rijk is geen contractpartij en evenmin zijn mij signalen bekend dat er in deze sector sprake is van grote aantallen faillissementen. Er is voor mij dan ook geen aanleiding om de oorzaak van het faillissement te onderzoeken.


3. Hoe verhoudt zich dit soort zaken met de Wet gelijke behandeling gehandicapten? 2


1 http://www.destentor.nl/regio/lochem/4151517/Regiotaxi-in-de-knoei-ongelukje- of-onvermijdelijk--ANALYSE.ece

2 http://www.minvws.nl/nieuwsberichten/lz/2008/advies-gelijke-behandeling.asp a

Pagina 1 van 2






3. Op dit moment is de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of Datum chronische ziekte (wgbh/cz) van kracht voor de terreinen arbeid, beroep en

beroepsopleidingen. De werking van de wet strekt zich niet uit tot vervoer. Ons kenmerk V&W/DGMo-2008/5694
4. Wat is uw reactie op de aanbeveling van de Commissie gelijke behandeling om onder andere het goederen- en dienstenverkeer aan de werkgebieden van de wet toe te voegen?


4. Een inhoudelijke reactie op de conclusies en aanbevelingen van de Commissie zal worden gegeven in het kader van de evaluatie Wgbh/cz, waarover de Kamer bij brief van de Staatssecretaris van VWS van 29 september 2008 is bericht (Tweede Kamer 2008-2009, 29 355 en 24 170, nr. 37). Deze complete evaluatie en de reactie op de aanbevelingen kunt u begin volgend jaar tegemoet zien.


5. Hoe gaat u ervoor zorgen dat mensen in Gelderland die afhankelijk zijn van regiovervoer, goed en tijdig gebruik kunnen maken van regiovervoer?

5. De provincie Gelderland zorgt daarvoor en heeft dat inmiddels ook geregeld.


6. Welke gevolgen zijn er voor het bovenregionaal vervoer in het kader van Valys in verband met het faillissement?

6. Het desbetreffende taxibedrijf voerde geen ritten uit voor Valys. Er zijn dan ook geen gevolgen voor het bovenregionaal vervoer.


7. Hoeveel taxibedrijven die mensen vervoeren in het kader van het regiovervoer, zijn er in Nederland de afgelopen twee jaar failliet gegaan?

7. Dit is mij niet bekend. Van stelselmatige faillissementen is geen sprake.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

Pagina 2 van 2