Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA eist stopzetting leningen Dexia aan illegale nederzettingen in Palestina (14/01/09)

Vlaams volksvertegenwoordiger Geert Bourgeois wil dat Dexia onmiddellijk stopt met het verstrekken van leningen voor Israëlische kolonies in de bezette Palestijnse gebieden. De financiering van de Israëlische nederzettingen druist immers frontaal in tegen de Conventie van Genève en de VN-resoluties. N-VA-parlementslid Geert Bourgeois vindt deze praktijk onethisch. Tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement vroeg hij minister-president Peeters om de Vlaamse bestuurders van Dexia opdracht te geven de kredietverstrekking aan de nederzettingen zo snel mogelijk stop te zetten.

Sinds 2001 is Dexia meerderheidsaandeelhouder van een Israëlische bank, die intussen de naam Dexia Israël Bank Ltd. draagt. De dochtervennootschap van Dexia is gespecialiseerd in de financiering van lokale besturen in Israël. De Israëlische bank verstrekt ook leningen aan de nederzettingen in de Palestijnse gebieden, zo blijkt uit een brief van de gedelegeerd bestuurder van Dexia.

De financiering van deze kolonies door Dexia kan uit ethisch oogpunt helemaal niet, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Geert Bourgeois. Deze praktijk druist in tegen het internationale recht dat de Israëlische nederzettingen als illegaal beschouwt. Zo is er de Vierde Conventie van Genève waarvan artikel 49 bepaalt: De Bezettende Macht zal geen delen van zijn eigen bevolking deporteren of overbrengen naar gebieden die zij bezet. Dit beginsel werd meermaals toegepast door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, onder meer in resolutie 446 uit 1979.

De Vlaamse Regering is sinds kort aandeelhouder van Dexia. In het verleden heb ik al aangedrongen op de aandacht voor deugdelijk bestuur van de bank. Het geven van leningen aan illegale nederzettingen in de Palestijnse gebieden is daar precies het omgekeerde van. Als aandeelhouder moet de Vlaamse Regering haar verantwoordelijkheid nemen. Ze moet haar vertegenwoordigers in de raad van bestuur van Dexia de instructie geven om onmiddellijk een einde te maken aan deze onethische praktijk, besluit Geert Bourgeois.

Auteur:
Geert Bourgeois
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be