Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 14 januari 2009

Air Products bouwt grootste koolmonoxide 'coldbox' in China

Nieuwe coldbox produceert jaarlijks 330.000 ton koolmonoxide

Air Products, één van de grootste leveranciers van industriële gassen en apparatuur, heeft op zijn productielocatie in het Chinese Sjanghai een enorme cryogene distillatiekolom ('coldbox') voor de productie van koolmonoxide (CO) gebouwd. De coldbox is met een gewicht van 300 ton en een inhoud van zo'n 21.000 liter de grootste CO coldbox, die ooit door Air Products is gebouwd. In de coldbox, die werd gebouwd in opdracht van Yangzi Petrochemical Corporation, is de modernste cryogene technologie van Air Products gebruikt.

De nieuw CO coldbox zal per dag meer dan 900 ton koolmonoxide produceren, die in de fabriek van Yangzi Petrochemical vooral zal worden gebruikt voor de productie van azijnzuur. Azijnzuur is een grondstof, die gebruikt wordt voor de productie van lakken, lijmstoffen, plastic flessen, voedingsmiddelen, bouwmaterialen en vele andere consumentenproducten. Naast koolmonoxide zal de coldbox ook waterstof en een mix van koolmonoxide en waterstof (ook wel syngas genaamd) maken voor de productie van methanol, brandstoffen en andere producten. Yangzi Petrochemical is een dochterbedrijf van Sinopec Corporation, één van de grootste petrochemische bedrijven van China en Azië. Yangzi is eigendom van de staat en verwerkt ruwe olie tot petrochemische producten, die als grondstoffen in de landbouw, de automobiel-, elektronica-, luchtvaart-, textiel- en voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt.

Air Products vervoert de CO coldbox per schip via de Yangtzee rivier en aansluitend over de weg, om het gevaarte veilig en wel op de plaats van bestemming te krijgen. De reis van de Air Products fabriek in Sjanghai naar het petrochemische complex Nanjing in de provincie Jiangsu bedraagt in het totaal zo'n 240 kilometer. Air Products zal tenslotte ook toezien op de installatie van de CO coldbox op het fabrieksterrein van Yangzi Petrochemical.

"De productielocatie van Air Products in Sjanghai is onderdeel van de strategie om onze technologie ook beschikbaar te stellen aan klanten in China en andere delen van Azië", zegt Li Bing, general manager van de Air Products fabriek in Sjanghai. "We hebben voor onze klanten in Azië al veel coldboxes voor de productie van zuurstof en stikstof gebouwd, maar de bouw van deze grote CO coldbox voor Yangzi Petrochemical is een nieuwe mijlpaal voor ons." De productielocatie van Air Products is strategisch gelegen, dichtbij het chemische industriegebied van Sjanghai en vlakbij de haven en snelwegen. De fabriek bouwt equipment en apparatuur op maat voor projecten van Air Products in China, Taiwan, Korea, Zuidoost-Azië, India en andere delen van de wereld.


---



Ingezonden persbericht