Ingezonden persbericht


www.ru.nl/cultuuropdecampus

CULTUUR OP DE CAMPUS

Radboud Universiteit Nijmegen

FEBRUARI 2009

met o.a.:

3 feb KAF EN KOREN: Mister Blue Sky, Yesterday's Men & The Blue Balls 9-13 feb ROZE WEEK met Dito!
17 feb NOSTALGIEDAG
18 feb HIPHOP DE CAMPUS: WORKSHOP DOOR JAYKID
18 feb MOVIE MATTERS: Happy-Go-Lucky
19 feb TOM MUSCA .
Expo Winnaars Fotowedstrijd DE CYCLOOP

donderdag 29 januari
STUDENTENKAMERFESTIVAL Nijmegen
met o.a. Maurits Westerik (van GEM), Jan Smeets (Rock ON Roll The Stories), Jim Speelmans Het StudentenKamerFestival, beter bekend als StuKaFest, vindt op donderdag 29 januari alweer voor de negende keer plaats in Nijmegen. Intussen heeft StuKaFest zich als een olievlek over het land verspreid en kun je ook in Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Enschede, Maastricht, Utrecht, Eindhoven en Leiden fantastische acts bekijken in studentenkamers. Traditioneel bijt de Nijmeegse editie de spits af. De binnenstad zal weer volstaan met sokkenborden die de weg wijzen naar de vele optredens in studentenhuizen. Maak zelf een selectie uit onder andere cabaret, muziek, literatuur, film en theater, installeer je met een drankje op de doorgezakte bank of de hoogslaper bij studenten thuis en geniet van de optredens. Vooraf is er een sfeervolle, spectaculaire openingsact in het Valkhofpark, en na drie voorstellingsrondes ligt de nacht voor je open op het gezellige en knallende afsluitende StuKaFeest in Doornroosje! 19.15-04.00u, centrum van Nijmegen, www.stukafest.nl

Kaartverkoop Stukafest op de Radboud Universiteit Nijmegen
- vanaf 5 jan, maandag t/m vrijdag: Gymnasionkamer -1.320, 11-17u
- dinsdagen 6, 13 & 20 jan: entreehal Huygensgebouw, 12.45-13.30u
- woensdagen 7, 14 & 21 jan: kantine Faculteit Geneeskunde, 12.45-13.30u
- donderdagen 8, 15 & 22 jan: de Refter, 12.45-13.30u

Stukafestprogrammering 2009
ANIMADO openingsact * ROCK ON ROLL, THE STORIES verhalen van Jan - Pinkpop - Smeets en Anneke van Giersbergen (The Gathering, Agua de Annique) * JEFF HIJLKEMA Hangpercussie * OSCAR KOCKEN literatuur * PIEPSCHUIM cabaret-pop * LIES BORGERMANS I.S.M. UNITED-C fysieke performance * SIGNE TOLLEFSEN singer-songwriter * I COMPANI IN DUE jazzmuziek en dans * VALENTIJN VAN HALL cabaretesk toneel * ANDERSON electropop * JIM SPEELMANS cabaret * HISTORIA DE MI CREACION poppentheater * SHOW YOUR HOPE mobiele expositie * VLA-MUZES theater/cabaret * ACTION PAINTING interactief schilderen * CRISTIAN PIELICH stand-up poetry * MAURITS WESTERIK muziek (zanger van GEM) * MEREL HUTTEN singer-songwriter * LA BOUM bewegingstheater * KINK FM POPQUIZ quiz * TOM BIBO theatraal entertainment * STUKAFEEST slotfeest (Doornroosje)

FEBRUARI

dinsdag 3 februari
KAF EN KOREN: TWEEDE VOORRONDE
Drie bands nemen het weer tegen elkaar op voor een plaats in de halve finale van bandwedstrijd Kaf en Koren. Het belooft een avond te worden met veel Koren en weinig Kaf. Mister Blue Sky won in 2007 de Roos van Nijmegen en speelde als support van LEAF. 'Zo ongegeneerd schreeuwen, grauwen en grommen hoor je bij 'meisjes in een band' zelden.' (FRET Magazine). De band Yesterday's Men is nieuw maar melancholisch, met bandleden van Eshilo en The Feromones (winnaar van Kaf en Koren 2006). The Blue Balls spelen rauwe blues, overgoten met een flinke dosis rock 'n' roll en op whiskey geïnspireerde lyrics. Komt dat horen!
* 20.00-22.30u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.myspace.com/kafenkoren

woensdag 4 februari
NOCTURNA
De laatste donkere dagen van deze winter breken aan: tijd dus voor een film over de nacht! Nocturna (2007, beste animatiefilm filmfestival Barcelona) is een prachtige, dromerige animatie van regisseurs Adria Garcia en Victor Maldonado, over het weesjongetje Tim. Wanneer zijn favoriete ster Adhara uit de hemel verdwijnt, slaat de paniek meedogenloos toe en valt Tim enkele verdiepingen naar beneden. Op het laatste nippertje wordt hij gered door de mysterieuze kattenherder. Meer en meer sterren doven uit en Tim gaat, met de hulp van de kattenherder, op zoek naar de bron van het kwaad. Wie unieke animatiefilms zoals Nocturna links laat liggen met het predikaat 'kinderfilm' neemt zichzelf te serieus.

* 19.30-21.00u, CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1,entree E1,50 (studenten) of E2,50

donderdag 5 februari
VIVIANE ROSE EN PADONNUS
De activistische beeldend kunstenaar en performer Viviane Rose heeft iets met de mens versus de (andere) dieren, een onderwerp waarover ze graag een ervaring aan het publiek meegeeft. Haar performance 'Krijs' heeft meerdere keren verstilling gebracht. Wanneer het echter woorden brengt, gaat ze hierover graag een gesprek aan. Padonnus maakt muziek dat een laagje etiquette wegschraapt en de grillige binnenwereld van de mens laat zien. Zijn sound is een experimentele mix van electro/punk/pop/rock, kort gezegd: kunst. Laat je biologeren door zijn spunky performance en video-projectie die je naar een andere (maar bekende?) wereld brengen. Viviane Rose en Padonnus laten je zien wat er mogelijk is buiten de gebaande paden van theater en muziek en brengen je een intrigerende voorstelling die je een keer gezien moet hebben!
* 15.45-16.30u, De Rode Laars, E2.64, tweede verdieping Erasmusgebouw (zijvleugel achter de Refter), Erasmusplein 1, entree gratis, www.vivianerose.biz en www.myspace.com/jonathanpelgrim

9 t/m 13 februari
ROZE WEEK OP DE CAMPUS
In het kader van de, door homojongerenvereniging Dito! georganiseerde, Roze Week op de Campus staat er deze week een aantal roze culturele activiteiten op het programma.

dinsdag 10 februari
THEATERSPORT: BUITEN BEREIK DOET ROZE
In het kader van de Roze Week organiseert Cultuur op de Campus deze maand geen theatersportcompetitiewedstrijd, maar een theatersportmiddag in samenwerking met Dito! Ons theatertje wordt voor een middag omgetoverd tot de Roze Laars. Theatersportvereniging Buiten Bereik verzorgt alhier een taboedoorbrekende demonstratie waarin geen kast ongeopend blijft. De spelers werpen een komisch licht op het veelal ondergeschoven thema van jongeren en homosexualiteit.
* 12.45-13.30u, De Rode Laars, E2.64, tweede verdieping Erasmusgebouw (zijvleugel achter de Refter), Erasmusplein 1, Radboud Universiteit, entree gratis, www.buitenbereik.nl

woensdag 11 februari
ROZE WEEK, MOVIE MATTERS: YOSSI & JAGGER
Er zijn natuurlijk meer films over de liefde tussen twee mannen dan Brokeback Mountain. In deze Roze Week krijg je de kans om hier een mooi voorbeeld van te zien. In Yossi & Jagger (2002, Eytan Fox) vallen twee Israelische officiers voor elkaar op een legerbasis op de Israelisch-Libanese grens. Ze proberen een plek voor zichzelf te vinden in het leger, waar ze eigenlijk geen goed gevoel bij hebben. Eigenlijk zouden deze soldaten veel liever willen uitgaan, dansen en hun horizon verbreden. Op soms amusante en soms pijnlijke wijze worden de problemen van zowel homoseksualiteit in het leger als jong zijn in het huidige Israel in beeld gebracht. Dr. Stefan Dudink geeft een inleiding over deze liefdesaffaire tegen de achtergrond van de gemilitariseerde Israelische cultuur met zijn martiale en heroische beelden van mannelijkheid. Na afloop kun je meediscussiëren.
* 19.30-21.00u, CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, entree E1,50 (studenten) of E2,50

donderdag 12 februari
ROZE WEEK: DALAL MAROUF
In 1996 won ze de Amsterdamse guitarbattle. Toch ziet Dalal Marouf, dochter van een Algerijnse vader en Nederlandse moeder, zichzelf niet in de eerste plaats als gitariste. 'Nummers schrijven is het belangrijkste voor me. Het begon met brave liedjes met de gitaar, maar inmiddels kun je mijn muziek het beste omschrijven als heftige akoestipop met rock-, funk- en Afrikaanse invloeden. Verder heb ik ook een paar ballads op mijn repertoire.' Met haar felle gitaarspel, karakteristieke stem en krachtige songs heeft Dalal inmiddels een breed publiek voor zich gewonnen en is ze met de huidige Dalal Marouf Band een veelgevraagde act op de Nederlandse podia. Vandaag staat ze in het CultuurCafé. 20.00-21.30u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.dalalmarouf.nl

(einde van de Roze Week op de Campus)

dinsdag 17 februari
NOSTALGIEDAG
Vandaag staat geheel in het teken van terugverlangen naar die goede oude tijd, je jeugd herbeleven, herinneringen ophalen van vroeger oftewel: Nostalgie! In en om het CultuurCafé grijpt Cultuur op de Campus terug in het verleden. Touwtje springen, stoepkrijten en tikkertje spelen buiten, terwijl er binnen televisieprogramma's draaien waar je vroeger om zeven uur voor uit je bed kwam! Ook staan er Nintendo's gereed om wat pixelplezier opnieuw te beleven onder het genot van een nostalgisch muziekje.
* 12.00-17.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis

dinsdag 17 februar
NOSTALGIEDAG: BANDJESAVOND MET OIIO, ZWERFHOND EN MR. FLEECE

's Avonds komt de Nostalgiedag tot een spetterende climax, wanneer de drie Nijmeegse bands OIIO, Zwerfhond en Mr. Fleece je favoriete hits van vroeger omtoveren tot iets wat je nog nooit gehoord hebt!
* 20.00-22.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.zwerfhond.nl, www.mrfleece.nl, www.myspace.com/oiiomusic

woensdag 18 februari
HIPHOP WORKSHOP DOOR JAYKID
Zin om zelf een rap in elkaar te draaien, maar geen idee waar je moet beginnen? Of wil je gewoon eens 'iets' met hiphop proberen? Kom dan naar de workshop, verzorgd door rappende docent of docerende rapper JayKid! Jeremy 'JayKid' Moniz is een Engelstalige rapper uit Rosmalen. Hij won in 2005 de Kunstbende in Brabant. Ook stond hij op podia als 013, Nighttown en Paradiso. Het lesgeven heeft hem altijd geboeid, daarom is hij begonnen met het geven van workshops onder andere op middelbare scholen en culturele centra en vandaag dus in de Rode Laars. Aan het eind van de workshops is er de gelegenheid om te laten zien wat er is gemaakt in een lunchvoorstelling die open is voor publiek. Inschrijven voor de workshop kan via cultuuropdecampus@gmail.com en is gratis. Wees er wel op tijd bij, want er zijn maar vijftien plaatsen.
* 11.30-12.30u workshop, 12.45-13.30u voorstelling, De Rode Laars, E2.64, tweede verdieping Erasmusgebouw (zijvleugel achter de Refter), Erasmusplein 1, entree gratis, www.myspace.com/jaykidbaby

woensdag 18 februari
MOVIE MATTERS: HAPPY-GO-LUCKY
Regisseur Mike Leigh staat bekend om zijn sombere films (zoals Naked en All Or Nothing) maar Happy-Go-Lucky (2008) is juist opvallend vrolijk. De film draait dan ook om de over-optimistische Londense onderwijzeres Poppy, gespeeld door Sally Hawkins die een Zilveren Beer won voor haar acteerprestaties. Poppy besluit eindelijk eens rijles te nemen wanneer haar fiets wordt gejat. Rijleraar Scott, gefrustreerd, racistisch en complotdenkend, weet zich geen raad met de vrolijke Poppy. Ook als kijker weet je soms niet of je Poppy nu naïef moet vinden of moet waarderen hoe ze aan werkelijk alles een positieve draai probeert te geven. Zijn er grenzen aan optimisme? Waarom koppelen we optimisme en naïviteit aan elkaar? Daar kun je na het kijken van Happy-Go-Lucky over meefilosoferen.
* 19.00-21.30u, CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, entree E1,50 (studenten) of E2,50, www.ru.nl/soeterbeeckprogramma

donderdag 19 februari
TOM MUSCA
Met dynamisch stemgebruik, krachtig gitaarspel en subtiele loops en effecten schakelt Tom Musca tussen sfeervolle melancholie en felle indierock. Tijdens live optredens neemt hij het publiek mee naar een muzikale droomwereld, om het vervolgens te overrompelen met een muur van energie en melodie. Zowel solo als met band weet hij een overweldigend geluid neer te zetten. Na grote podia als 013, Paaspop en Noorderslag keert hij vandaag terug naar een zeer intieme setting, die van de Rode Laars, waar hij solo een voorproefje komt geven van zijn nieuwe cd Lucifer, My Love.
* 12.45-13.30u, De Rode Laars, E2.64, tweede verdieping Erasmusgebouw (zijvleugel achter de Refter), Erasmusplein 1, entree gratis, www.tommusca.nl

EXPO

t/m week 08
MACHYTA GIEBELS: SCHILDERIJEN
Als kind van een Nederlandse moeder en een vader uit Equatoriaal Guinea maakt Machyta Giebels (1978) kunstwerken over thema's uit de maatschappij, over zijn ervaringen en emoties, die de Nederlandse context ver overstijgen. Machyta is een kunstenaar die in zijn onderzoek naar materialen een techniek heeft ontwikkeld die hij omschrijft als 'sculptings'. In 2007 maakte Machyta een reis naar het land van zijn reeds overleden vader. In Equatoriaal Guinea ontdekte de kunstenaar ontbrekende onderdelen uit zijn eigen biografie. Deze ontdekkingen gaven vorm aan een artistiek project rondom identiteit. In zijn 'Identity'-project probeert Machyta te reflecteren op de specifiek Afrikaanse en Westerse context van het identiteitsvraagstuk.
* Gangen CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, entree gratis, www.machyta.com

week 07 t/m 12
WINNAARS FOTOWEDSTRIJD DE CYCLOOP
Studentenfotografievereniging De Cycloop organiseerde in het najaar van 2008 een fotowedstrijd voor alle Nijmeegse studenten aan de RU en HAN. De winnende foto's met als thema 'In de schaduw van' zijn deze maand te bewonderen in een expositie van Cultuur op de Campus. Bezoek het Sportcafé en de centrale hal van het Gymnasion en laat je inspireren om mee te doen aan de nieuwe wedstrijd van De Cycloop dit voorjaar!
* Sportcafé en centrale hal Gymnasion, Heyendaalseweg 141, entree gratis, www.ru.nl/decycloop

week 07 t/m 12
ANNEMARIE HOPMAN: FOTOGRAFIE
'Een fotograaf is iemand die je een blik door zijn ogen gunt. Je kunt door een stad lopen op weg naar iets en je niet bewust zijn van wat er echt om je heen te zien is. Bij deze fotoexpositie krijg je de kans een wandeling te maken door Berlijn, terwijl je misschien eigenlijk op weg bent naar de collegezaal. Laat je bij de hand nemen en geniet van de eenvoud, de schoonheid en de dingen die je misschien niet direct op zouden vallen, maar hier zijn vastgelegd. Kijk!' Annemarie Hopman studeerde in 2007 af aan ArtEz, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.
* Linneausgebouw, eerste verdieping, tegenover Linn 6, Heyendaalseweg 137, entree gratis

week 07 t/m 13
HANNEKE VAN LEEUWEN: FOTOGRAFIE
Hanneke van Leeuwen studeerde in 2007 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst te Den Haag, afdeling fotografie. Voor haar foto's gebruikt ze 'ouderwetse' polaroids die ze met behulp van de computer uitvergroot. Het zijn indringende portretten van vrouwen die gekenmerkt worden door hun mysterieuze uitstraling.
* Gang langs binnentuin Spinozagebouw, Montessorilaan 3, entree gratis, www.hannekevanleeuwen.com

FW:

CABARETTALENT GEZOCHT!
De Nijmeegse Nacht van het Open Podium (NNOP) is de regionale competitie voor aanstormend cabaret-, kleinkunst- en stand-up comedytalent. Ben jij die komiek in de dop? Meld je dan aan voor de voorronden op 17 en 24 maart 2009!
* Info & aanmelden: 024-3612823, cultuuropdecampus@gmail.com