Vrije Universiteit Amsterdam

De grenzen van het recht op nakoming


* Startdatum: 14-01-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: De grenzen van het recht op nakoming


* Plaats: Aula


* Spreker: D. Haas


* Promotor: prof.mr. R.P.J.L. Tjittes


* Onderdeel: Faculteit der Rechtsgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Rechten


* Evenementtype: Promotie

Daniël Haas onderzoekt de dogmatische vragen en praktische problemen die zich kunnen voordoen rond de uitoefening van het recht op nakoming en doet voorstellen om nakoming deels te beperken en deels uit te breiden.

Iemand die niet aan zijn contractsverplichtingen voldoet kan op vordering van de wederpartij door de rechter worden veroordeeld zijn verbintenis alsnog (correct) na te komen. Anders dan bij schadevergoeding, compensatie in geld, en ontbinding, dat tot beëindiging van de overeenkomst leidt, is het voor de schuldeiser relatief makkelijk om de schuldenaar tot nakoming te laten veroordelen. Het recht op nakoming speelt als primaire remedie dan ook een centrale rol in het Nederlandse contractenrecht.

De nadruk in het onderzoek van Haas ligt op de punten waar het recht op nakoming ophoudt. Het recht op nakoming geldt naar Nederlands recht als primaire remedie, omdat het uitdrukking geeft aan het ethische beginsel dat beloftes moeten worden nagekomen, maar het recht op nakoming is niet grenzeloos. Zo heeft een schuldeiser geen recht op nakoming als hiermee voor de schuldenaar onevenredig hoge kosten zijn verbonden of als de beloofde prestatie een hoogstpersoonlijk karakter heeft. In zijn proefschrift schetst Haas de landkaart van recht op nakoming en doet hij concrete voorstellen om het terrein van nakoming op bepaalde punten te verengen en op andere punten uit te breiden. Inspiratie daarvoor put hij onder andere uit het Engelse, Duitse en Franse recht evenals uit de rechtseconomie.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam