Gemeente Oirschot

Nieuw Subsidiebeleid en Accommodatie- en Tarievenbeleid ter inzage

De gemeenteraad heeft enige tijd geleden besloten te willen komen tot een nieuw Subsidiebeleid en een Accommodatie- en Tarievenbeleid.

Als eerste stappen daartoe heeft de raad respectievelijk in juni en in september jl. een Kadernota Subsidiebeleid en een Kadernota Accommodatie en Tarievenbeleid vastgesteld. Die kaders zijn de basis geweest voor het beleid dat nu in concept gereed is.

De concepten zijn besproken door burgemeester en wethouders, door een ingestelde klankbordgroep (een representatieve vertegenwoordiging van gesubsidieerde verenigingen) en door de gemeenteraad tijdens een opiniërende raadsvergadering van 6 januari jl.

Het nieuwe subsidiebeleid is vereenvoudigd ten opzichte van het huidige beleid. Inzet is het subsidiëren op maatschappelijke doelen, op jeugdleden (tot 23 jaar) ouderen (vanaf 65 jaar) en mensen met een beperking (lichamelijke- en verstandelijke gehandicapten) en op accommodatiekosten (40 % subsidie op de kosten van de door de gemeente aangemerkte basisvoorzieningen).

Het subsidiebeleid richt zich op de door de gemeente Oirschot gesubsidieerde verenigingen en stichtingen zonder professionele krachten. In de nota zijn een nieuwe Algemene Subsidieverordening, Beleidsregels (vast te stellen door burgemeester en wethouders) en een voorlopig vergelijkend overzicht van de subsidies verwerkt.

In het Accommodatie- en Tarievenbeleid is een inventarisatie van de bestaande accommodaties opgenomen en is neergelegd wat de gemeente verstaat onder basisvoorzieningen en niet-basisvoorzieningen. Verder zijn voorwaarden opgenomen waaronder de gemeente bereid is over te gaan tot privatisering van accommodaties en is vastgesteld dat het huidige Tarievenbeleid voor de Sport- en Welzijnsorganisaties gecontinueerd kan worden.

Burgemeester en wethouders willen de besturen van de betrokken verenigingen en stichtingen en inwoners van de gemeente in de gelegenheid stellen te reageren op de inhoud van de genoemde beleidsstukken.

De concept Nota Subsidiebeleid en de concept-Nota Accommodatie- en Tarievenbeleid liggen van woensdag 14 januari tot 11 februari 2009 ter inzage bij de Centrale Balie van het gemeentehuis, Deken Frankenstraat 3 in Oirschot.

De gemeente heeft de nota's naar de betrokken gesubsidieerde verenigingen en stichtingen gestuurd.

In genoemde periode kan eenieder over de concept-nota's schriftelijke of mondelinge zienswijzen naar voren brengen.

Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van Oirschot, Team Maatschappelijke Ontwikkeling, Postbus 11, 5688 ZG Oirschot. Mondelinge zienswijzen kunt u kenbaar maken bij de Centrale Balie van het gemeentehuis.

Het Team Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente maakt na de inspraakperiode een eindverslag van die inspraak. In dit verslag worden de reacties op de ingediende zienswijzen neergelegd. Die reacties worden voorgelegd aan burgemeester en wethouders. Daarbij wordt dan aangegeven op welke punten door burgemeester en wethouders al dan niet tot aanpassing van het beleid wordt overgegaan. De bevindingen en de definitieve concept-beleidsnota's worden daarna door het college voorgelegd aan de gemeenteraad (vaststelling nota's gepland op 3 maart 2009).