Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Provinciale poppenkast op herindelingsdossier
Verenigd Gemeente Belang zegt NEE tegen één gemeente Goeree-Overflakkee

De provincie Zuid-Holland heeft besloten dat het een commissie zal instellen die zal onderzoeken hoe er gekomen kan worden tot een herindeling op Goeree-Overflakkee. Dat is via enkele kanalen in de openbaarheid gekomen. Het is al veel langer bekend dat de provincie over wil gaan tot een herindeling op Goeree-Overflakkee. Het VGB heeft genoeg van het provinciale poppenkastspel en roept de burgers op om hun tegenstem te laten horen.

Recent heeft de provincie Zuid-Holland een gesprek gehad met de gemeente Middelharnis en Dirksland. Het is geen verrassing dat deze gemeenten een pleidooi hebben gehouden voor één gemeente Goeree-Overflakkee, dat standpunt was reeds bekend. Beide gemeenten willen fuseren, maar vreemd genoeg niet met elkaar. En hoewel de provincie nog geen gesprekken gevoerd heeft met de gemeente Goedereede en Oostflakkee, heeft de provincie haar conclusies al getrokken. Blijkbaar tellen de 22.000 inwoners van Goedereede en Oostflakkee én de tegenstanders in de gemeenten Dirksland en Middelharnis niet meer mee. Een vorm van onbehoorlijk bestuur.

De provincie heeft al jaren slechts één doel voor ogen. De Commissaris van de Koningin Jan Franssen heeft zijn uiteindelijke doel ook op ieder moment geventileerd. Het ontbreekt hierbij tot op heden aan duidelijke argumenten, doel en middel worden door elkaar gehaald. Zelfs uit een recent eigen onderzoek van de provincie Zuid-Holland blijkt onder andere dat na een herindeling bijvoorbeeld het vertrouwen van burgers in de gemeente afneemt. Ook daalt de belangstelling van inwoners in de gemeentepolitiek. Dat komt onder andere tot uiting in de opkomstcijfers van de lokale verkiezingen. Bovendien blijkt de kwaliteit van het ambtelijk apparaat niet toe te nemen en wordt de financiële positie van de nieuwe gemeente niet versterkt.

Diverse pogingen zijn ondernomen om de gemeenten te laten fuseren. Al jaren schendt de provincie de autonomie van de vier afzonderlijke gemeenten door het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) als brievenbus te gebruiken voor het hele eiland. Een andere poging is ondernomen door een bestuurskrachtonderzoek te laten uitvoeren bij de vier gemeenten op het eiland. Met name van de gemeente Goedereede waren de resultaten goed. Nu dit niet gewerkt heeft drukt de provincie haar doel door en is er besloten een commissie in te stellen die moet onderzoeken hoe er tot herindeling gekomen kan worden. Veel provinciale poppenkast om van bovenaf een herindeling door te drukken.

De Tweede Kamer én Provinciale Staten hebben eerder uitgesproken dat herindeling niet meer van bovenaf opgelegd moet worden, maar een initiatief van onderop moet zijn. Het besluit van Gedeputeerde Staten is dan ook in strijd met deze eerdere afspraken.

De provincie is waarschijnlijk van mening dat twee gemeenten die willen herindelen als 'van onderop' bestempeld kan worden. Dit is volgens het VGB niet het geval en wij roepen burgers dan ook op om te laten zien dat deze herindeling helemaal niet 'van onderop' komt.

Burgers kunnen hun reactie geven op onze website: www.neetegenherindeling.nl. Op 23 januari kunnen burgers van 20.00 tot 21.00 uur ook via onze VGB Chatbox in gesprek gaan met de politieke vertegenwoordigers van Verenigd Gemeente Belang Goedereede.

++++++++++++++++++++++++++++++++Einde persbericht++++++++++++++++++++++++++++++++

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Patrick Polie, fractievoorzitter Verenigd Gemeente Belang, telefoonnummer 06-46635646 of via p.polie@vgb-goedereede.nl.


---- --