NEN


Normalisatie, gezonde voeding en etiketteringsinstrumenten

dinsdag 13 januari 2009, 13:17

Er bestaan al normen voor de etikettering van cosmetica, baby eetgerei en medische hulpmiddelen. Er zijn nog geen normen op het gebied van etikettering van voedselsamenstelling. Zweden heeft nu een Europese normalisatiecommissie opgezet die hiervoor normen gaat ontwikkelen. Op dit moment hebben acht landen zich hiervoor aangemeld. Verschillende partijen uit deze landen, zoals de industrie maar ook consumentenorganisaties, zullen invloed uit gaan oefenen op de ontwikkeling van deze normen. Juist waar het soms lastig is partijen tot elkaar te brengen, kan een normalisatieinstituut als NEN een rol als onafhankelijke mediator spelen en een algemeen draagvlak creëren.

NEN gaat door middel van een verkenning begin 2009 inventariseren of Nederland invloed wil uitoefenen op de ontwikkelingen van nieuwe Europese normen binnen deze commissie CEN/TC 'Food composition data'.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met: Aletta Debernardi, aletta.debernardi@nen.nl en Marlou Bijlsma, marlou.bijlsma@nen.nl