Provincie Friesland

Consultatief Orgaan Fries brengt advies uit over Fries in de Grondwet

Het Consultatief Orgaan Fries heeft op 8 december advies uitgebracht aan Minister Ter Horst over opname van de Friese taal in de grondwet, indien het Nederlands er ook in komt.

Aanleiding voor het advies is het gesprek dat het Consultatief Orgaan met Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft gehad op 23 september 2008. In dat gesprek werd duidelijk dat de Minister niet van plan was om het Fries ook op te nemen in de Grondwet als het Nederlands erin komt.

Het Consultatief Orgaan is van mening dat beide rijkstalen - het Nederlands en het Fries- in de Grondwet moeten, of beide niet. Het Consultatief Orgaan adviseert de minister daarom de volgende taalbepaling in de Grondwet in overweging te nemen:

"De officiële taal in Nederland is het Nederlands. In Fryslân is daarnaast het Fries de officiële taal" Als de taalbepaling als klassiek grondrecht erin komt, wordt de volgende suggestie gedaan: "Iedereen die zich in Nederland bevindt, heeft het recht de Nederlandse taal te gebruiken en, wanneer hij zich in Fryslân bevindt, daarnaast de Friese taal"

Vanuit Europees perspectief acht het Consultatief Orgaan het verplicht om het Fries in de Grondwet op te nemen als het Nederlands er ook in opgenomen wordt. Nederland heeft zich door het ratificeren van het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden en het Kaderverdrag inzake de bescherming van nationale minderheden, verbonden om het Fries actief te beschermen en te bevorderen. Dat het helemaal niet moeilijk is om meerdere talen in de Grondwet te verankeren doet blijken uit een vergelijking met andere Europese landen. Landen zoals Finland, Slovenië, Spanje en Zwitserland hebben zoiets in haar Grondwet duidelijk geregeld.

Daarnaast is het Consultatief Orgaan van mening dat - als het Nederlands wel en het Fries niet in de Grondwet wordt opgenomen - het voor het Fries een stap terug zal beteken. Het Fries verdient net zoals het Nederlands bescherming tegen bijvoorbeeld het Engels.

Op 1 oktober 2008 hebben alle partijen van Provinciale Staten van Fryslân, burgers en vertegenwoordigers van maatschappelijke instanties uit Fryslân duidelijk laten zien dat er waarde gehecht wordt aan het opnemen van het Fries in de Grondwet. Op 21 januari is er een tweede termijn van dit Algemene Overleg. De Friese bevolking zal haar gediscrimineerd voelen als het Fries niet naast het Nederlands wordt opgenomen.

Het Consultatief Orgaan is in 1998 ingesteld om de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties advies te geven over de wensen en de behoefte van de bevolking van Fryslân in relatie tot het Europees Handvest.

Noot voor redactie