Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Sociale Inloopwinkel en Lieke Fortuin winnaars Ring van Feijenoord

De Sociale Inloopwinkel en Lieke Fortuin zijn de winnaars van De Ring van Feijenoord. Met deze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt wil de deelgemeente Feijenoord de vrijwilliggers en vrijwilligersorganisaties eren die zich inzetten voor de bewoners van de deelgemeente. De prijs is dinsdag 13 januari 2009 uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie.

De prijs van 10.000 euro wordt verdeeld over twee winnaars. De Sociale Inloopwinkel heeft dit jaar de eerste prijs van 6666 euro gewonnen en Lieke Fortuin de tweede prijs van 3334 euro. Voorwaarde aan het toekennen van de prijs is dat het geldbedrag wordt besteed aan de inwoners van de deelgemeente. Het geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het vrijwilligersproject of -doel waaraan de organisatie of individuele vrijwilliger werkt.

De Sociale Inloopwinkel heeft dit jaar de eerste prijs gewonnen omdat de instelling volgens het juryrapport is uitgegroeid tot een ''vrijwilligersinitiatief van formaat waarmee een bijdrage wordt geleverd aan armoedebestrijding''. Bij de Sociale Inloopwinkel aan de Brede Hilledijk wordt huisraad en kleding ingezameld voor mensen die niets hebben en die een nieuwe start in hun leven gaan maken, bijvoorbeeld omdat ze uit een opvangvoorziening komen en zelfstandig gaan wonen. Het inzamelen en opknappen wordt gedaan door vrijwilligers, stagiaires en mensen voor wie een betaalde baan een te grote stap is. Sinds enige tijd heeft de inloopwinkel ook een koffiecorner. Deze is inmiddels uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor veel wijkbewoners.

Lieke Fortuin won de tweede prijs omdat zij volgens het juryrapport een gangmaker is in de Afrikaanderwijk. ''Ze praat, organiseert en werkt samen met bewoners en onderscheidt zich daarbij met haar creativiteit, orginaliteit en doorzettingsvermogen,'' aldus het juryrapport. Zo heeft Lieke Fortuin zich ingezet voor het Wooncafë aan de Hillelaan. Dit is een plek waar buurtbewoners samen koffieochtenden en knutselactiviteiten voor de kinderen houden. Ook zijn er ontmoetingochtenden en -middagen voor Turkse vrouwen. Daarnaast heeft Lieke Fortuin een Halloween-, Paas- en Sinterklaasfeest voor de buurtkinderen op poten gezet.

De winnaars zijn gekozen uit tien nominaties. De andere acht kandidaten waren: de wijkkrant Hillesluis, Stichting Ouderen Feijenoord, The African Queens, Groep Ouderen in Beweging, Stichting Vrouwenhuiskamer Nisa, AAB (Actieve Alerte Buurtbewoners uit Bloemhof), De bewonersorganisatie Afrikaanderwijk, het servicepunt Afrikaanderwijk.