Persbericht

Ecreation ontwikkelt chatbot voor Trimbos-Instituut en Soa Aids Nederland

~ Bzz geeft als eerste chatbot ter wereld antwoorden op maat over alcohol, drugs en seks~

Woerden, 14 januari 2009 - Jongeren kunnen vanaf vandaag anoniem informatie inwinnen over alcohol, drugs en veilig vrijen via de chatbot Bzz. Ecreation heeft deze interactive agent ontwikkeld in opdracht van het Trimbos-Instituut en Soa Aids Nederland. Nederland heeft hiermee een wereldwijde primeur: Bzz is de eerste in Windows Live Messenger geïntegreerde chatbot in deze specifieke tak van gezondheidsbevordering.

De naam Bzz is gekozen vanwege zijn neutraalheid en het ontbreken van een referentie aan seks, alcohol of drugs. De chatbot is met name bedoeld voor 13 tot 17-jarigen. Door bzz@chatmetbzz.nl toe te voegen aan Windows Live Messenger verschijnt Bzz in de buddy-lijst van de gebruiker. Deze kan de interactive agent nu vragen stellen als 'Wat zijn de risico's van XTC?' of 'Kan ik van de eerste keer zwanger worden?'. De chatbot reageert hierop met informatie zoals een mens ook zou doen. Dit laatste maakt Bzz extra aantrekkelijk voor jongeren omdat ze direct, snel en anoniem vragen kunnen stellen. De database waar Bzz uit put wordt samengesteld door medewerkers van de Alcohol en Drugsinfolijn en de Soa Aids infolijn. Hierdoor is de gegeven informatie betrouwbaarder dan na bijvoorbeeld een zoekopdracht in Google.

Onderzoek van het Trimbos-Instituut en Soa Aids Nederland wijst uit dat internet voor veel jongeren een belangrijke informatiebron is voor vragen over alcohol, drugs en seks. Ruim 40% geeft aan het liefst internet te raadplegen voor deze onderwerpen. Uit een eerste verkennend onderzoek kwam naar voren dat jongeren hun vragen over alcohol, drugs en seks aan een chatbot zouden willen stellen, mits dat anoniem zou kunnen. Bzz registreert daarom niet de e-mailadressen van de MSN-contacten, maar geeft ieder contact een eigen nummer.

Uit een proef van Bzz blijkt dat de chatbot inmiddels op 75% van de vragen een (grotendeels) passend antwoord kan geven. Van de overige 25% weet de agent (een deel van) de vraag niet volledig te beantwoorden. Medewerkers van de Alcohol en Drugsinfolijn en de Soa Aids infolijn monitoren wekelijks welke vragen er binnenkomen en gaan na waar nog informatie ontbreekt. Zo ontwikkelt de chatbot zich steeds verder en zal de 'kennis' van Bzz groeien.

"Bijna 9 op de 10 jongeren maakt gebruik van Windows Live Messenger, oftewel MSN. Hierdoor is het een uitermate doeltreffend medium om deze doelgroep te bereiken", zegt Erwin Fisser, projectleider bij Soa Aids Nederland. "Bzz maakt het voor jongeren een stuk gemakkelijker om hun persoonlijke vragen te stellen. Zeker bij onderwerpen als SOA's en drugsgebruik is dit een voordeel."

"Een chatbot als Bzz heeft een belangrijke maatschappelijke- en sociale waarde", zegt Sjoerd van Dijk, managing director bij Ecreation. "Daarnaast geeft het de organisaties meer inzicht in de vragen en problemen waar jongeren mee rondlopen. Daardoor vervult de chatbot niet enkel een helpdeskfunctie voor de gebruikers, maar brengt het ook in kaart over welke onderwerpen nog kennis ontbreekt. Hier kunnen het Trimbos-Instituut en Soa Aids Nederland in hun campagnes dan weer op inspelen."

(505 woorden)