Provincie Zuid-Holland

Provincie stimuleert Bouwen met Burgers

De provincie Zuid-Holland ondersteunt gemeenten bij het stimuleren van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Voor 2009 stelt de provincie hier ruim 1,3 miljoen euro voor beschikbaar. Het collectief particulier opdrachtgeverschap stelt een groep bewoners in staat om gezamenlijk hun eigen woningen te bouwen. Via het opdrachtgeverschap raken bewoners ook meer betrokken bij de ontwikkeling en inrichting van hun buurt.

De provincie wil collectief particulier bouwen stimuleren omdat bewoners zo een huis krijgen dat hen past en meer worden betrokken bij de buurt en hoe die eruit moet zien. Alle burgers die zich hebben verenigd voor de bouw van woningen voor eigen gebruik, kunnen via hun gemeente een beroep doen op deze regeling.

De provincie ziet verschillende mogelijkheden voor de uitvoering van collectief particulier opdrachtgeverschap in de woningmarkt. Bijvoorbeeld bij het realiseren van starterswoningen of van nieuwe woonvormen voor senioren, waarbij er ruimte is voor privacy en gezamenlijke voorzieningen. Andere voorbeelden zijn herstructurering of gebruikmaking van monumenten. Bij herstructurering kan worden gedacht aan zogenoemde 'kluswoningen'. Het opknappen daarvan kan een positief effect hebben op de woonomgeving. Hergebruik van monumenten, zoals kerk of fabrieksgebouw kan bijdragen aan het behoud van het cultureel erfgoed. Omdat het vaak om maatwerk gaat, zijn ook vele andere varianten mogelijk.

Handboek Bouwen met Burgers
Naast de subsidieregeling voor collectief particulier opdrachtgeverschap, ondersteunt de provincie gemeenten met het Handboek Bouwen met Burgers. Met dit handboek wil de provincie de gemeenten inspireren en uitdagen om na te denken over de initiatieven en ideeën die groepen bewoners hebben bij het bouwen van woningen en de gewenste woonomgeving. Ook voor bewoners die zelf al plannen hebben of nadenken over een gezamenlijk bouwproject biedt het praktische adviezen en tips.

Tijdens de informatiebijeenkomst op 13 januari in de Statenzaal van het provinciehuis overhandigde Manita Koop, gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen het eerste exemplaar aan wethouder Van Gelder van de gemeente Liesveld.