Gemeente Amersfoort

2972686

Persbericht

nummer: 01 - 2009

datum: 13 januari 2009

Afvalstoffenheffing niet inzichtelijk

De wijze waarop de gemeente de afvalstoffenheffing berekent is niet inzichtelijk voor de gemeenteraad en het overleg tussen de gemeente en ROVA kan worden verbeterd. Dit zijn enkele conclusies uit het rapport van de Rekenkamercommsisie naar de afvalstoffenheffing van de gemeente Amersfoort.

De Rekenkamercommissie heeft op verzoek van de gemeenteraad een onderzoek gedaan naar de afvalstoffenheffing. Nagegaan is welke kosten in de afvalstoffenheffing worden meegenomen en of het tarief kostendekkend is. Daarnaast is onderzocht of de relatie tussen de gemeente als opdrachtgever en de ROVA als afvalinzamelaar duidelijk is.

Wettelijk is bepaald, dat de gemeente geen 'winst' mag maken op de afvalstoffenheffing. Dit gebeurt ook niet in Amersfoort. De commissie constateert dat het in principe zelfs mogelijk is meer kosten toe te rekenen aan de afvalstoffenheffing, zoals de kosten van kwijtschelding en een hoger BTW-bedrag. Overigens ontvangt de gemeente naast de afvalstoffenheffing ook jaarlijks inkomsten van ROVA door een dividenduitkering en op grond van de geldlening, welke de gemeente aan ROVA heeft verstrekt.

De commissie doet de volgende aanbevelingen. Zij stelt voor een eenduidige terminologie te gebruiken over de kostendekkendheid van de afvalstoffenheffing, een beter inzicht te geven in de opbouw van de afvalstoffenheffingen en in de verwerking van de ambtelijke kosten in de tarieven. Ook beveelt de commissie aan de communicatie tussen gemeente en ROVA op bestuurlijk en ambtelijk niveau te verbeteren.

De gemeenteraad bespreekt het rapport en de reactie van het college in De Ronde van 27 januari.

Nadere informatie en voor het opvragen van het rapport op de site B. Prins, plv. secretaris rekenkamercommissie 033 4694312 Rekenkamercommssie@amersfoort.nl en www.amersfoort.nl/rekenkamer


---- --