NEN


Normontwikkeling Telemedicine en Telecare van start

donderdag 22 januari 2009, 14:22

Op 14 januari vond de eerste bijeenkomst plaats van de nieuwe projectgroep voor de ontwikkeling van een kwaliteitsnorm voor telemedicine en telecare in Nederland. Telemedicine is een zorgproces waarbij:


- afstand wordt overbrugd door gebruik van informatietechnologie en telecommunicatie;

- er tenminste twee actoren betrokken zijn, waarvan er minimaal één een erkende zorgverlener (Wet BIG) is.
Telemedicine omvat klinische, preventieve, diagnostische en therapeutische diensten en behandelingen, het monitoren van patiënten, rehabilitatiediensten en patiëntenvoorlichting.

Negentien marktpartijen hebben gezamenlijk de financiering van het project bijeengebracht. De projectgroep bestaat uit zorgaanbieders, producenten/leveranciers, zorgverzekeraars, adviesbureaus, patiënten/consumentenorganisaties en onderzoeksinstellingen. Naar verwachting wordt de norm vanaf augustus 2010 gepubliceerd. De afspraken in de norm maken het voor instellingen in de gezondheidszorg eenvoudiger om telemedicine-toepassingen in te voeren. Voor producenten en leveranciers van onder andere software en beveiliging is het van belang om te weten aan welke eisen hun producten en diensten moeten voldoen. Voor patiënten en consumenten verhoogt de norm de transparantie en betrouwbaarheid.

Het uiteindelijke doel van de projectgroep is ook een internationale norm te ontwikkelen voor telemedicine en telecare. Hiervoor is door Nederlandse experts een voorstel ingebracht bij de internationale standaardisatieorganisatie ISO. Voor dit traject is de financiering nog niet rond.

NTA 8028 Telemedicine wordt doorontwikkeld tot norm In 2007 is de NTA (Nederlands Technische Afspraak) 8028 Telemedicine ontwikkeld. In de NTA wordt het begrip telemedicine gedefinieerd en worden er verschillende kwaliteitsaspecten behandeld. In het normalisatietraject zullen met deze aspecten als basis, kwaliteitseisen worden ontwikkeld voor telemedicine en telecare. In vergelijking met de NTA doet een grotere groep stakeholders hieraan mee, waardoor het draagvlak wordt verbreed.

Deelname en informatie
Deelname aan dit project is nog steeds mogelijk. Indien u geïnteresseerd bent in deelname of meer informatie over dit project wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met Marlou Bijlsma, Consultant NEN-Gezondheidszorg, marlou.bijlsma@nen.nl.