Cruisepaviljoen Vakantiebeurs 2009 dubbel zo groot

Persbericht,
Utrecht, 21 november 2008

Nieuwe cruiseschepen gebouwd op optimisme van reders

Het maken van een cruise is in opkomst en heeft het 'oude mensen' imago al lang verloren. De meeste passagiers komen uit Duitsland, België en Frankrijk, maar volgens rederij MSC Cruises is Nederland bezig met een stevige inhaalslag. MSC is een van de gespecialiseerde aanbieders op het Cruisepaviljoen in hal 3 van de Vakantiebeurs 2009. De beursbezoekers kunnen een keuze maken uit de ruime en gevarieerde sortering majestueuze cruisevakanties die hier op smaakvolle wijze onder de aandacht worden gebracht. Het paviljoen is dubbel zo groot als vorig jaar toen de cruisemaatschappijen zich voor het eerst op de Vakantiebeurs presenteerden.
Ondanks de financiële crisis wordt verwacht dat de cruisesector met de niet al te hoge all in prijzen zich ten minste zal stabiliseren. Nieuwe cruiseschepen worden gebouwd op het optimisme van reders, die aan de vraag naar deze vorm van vakantiebesteding willen kunnen blijven voldoen.
De Italiaanse filmvedette Sophia Loren doopt volgend jaar het nieuwe cruiseschip de 'Fantasia' van MSC. Voor de Holland America Line wordt op een Italiaanse werf gewerkt aan de 'Nieuw Amsterdam' die in 2010 van stapel moet lopen. De naam van het schip staat vast, de beoogde doop door een lid van de Nederlandse Koninklijke familie nog niet.


Vierde schip
De Nieuw Amsterdam wordt het vierde schip onder deze naam. Het eerste werd in 1906 in de vaart genomen, een passagiersschip dat werd aangedreven door stoommachines maar ook met zeilen was uitgerust. Het schip bood plaats aan 2200 passagiers in de derde klasse, de overigen hadden een luxueuzer onderkomen in de eerste of tweede klasse, een gebruikelijke onderverdeling in die tijd.
Een tweede exemplaar van de Nieuw Amsterdam liep in 1938 van stapel en dit vlaggenschip van de Holland America Line vervoerde onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden in de oorlog liefst 400.000 passagiers. De derde Nieuw Amsterdam was een schip dat speciaal voor de cruisevaart was gebouwd. Het voer in de zomer in en rond Alaska om in de wintermaanden af te zakken naar de warmere streken rond de Cariben.

Elf dekken
De vierde Nieuw Amsterdam, die de glamour van New York zal krijgen, vaart bij volle bezetting met ruim 2000 passagiers die gebruik kunnen maken van elf dekken. Het schip valt in de klasse van de middelgrote cruisschepen, de Signature klasse. Met nog dertien andere cruiseschepen doet de Holland America Line 305 havens aan.

Noorse fjorden
Ook de nieuwe aanwinst van MSC de Fantasia valt in deze klasse. Het is het tiende schip voor deze reder die de Middellandse Zee als voornaamste vaargebied heeft. De cruisespecialisten op de Vakantiebeurs kunnen de bezoekers van het paviljoen alles vertellen over het boeken van een reis van Amsterdam naar de Noorse fjorden, de Noordkaap of de Baltische Staten. Tussen mei en september worden zo elf afvaarten gemaakt. Genua, Barcelona en Venetië zijn andere belangrijke afvaarthavens voor trips van een week naar havens in de Middellandse Zee. In de wintermaanden worden de koersen verlegd naar de regio's rond Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en de Cariben.
Behalve MSC Cruises en Holland America Line presenteren zich op het Cruisepaviljoen van de Vakantiebeurs 2009 de rederijen Costa Cruises, AMCA, Royal Caribbean International & Celebrity Cruises, Princess Cruises, NCL Bahamas en Fred Olsen.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2009 zijn van woensdag 14 januari t/m zondag 18 januari van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag 16 januari van 10.00 tot 21.00 uur. Kaarten, met een aanzienlijke korting van ¤ 5,50, kunnen in de voorverkoop worden gekocht via www.vakantiebeurs.nl.


Noot voor de redactie (

VNU Exhibitions