Ingezonden persbericht


Symposium: Vensters op de Canon (Universiteit Tilburg, IBBY en andere organisaties)

Het jaarlijkse symposium over jeugdliteratuur in Tilburg heeft in 2009 als onderwerp: Vensters op de Canon: heden en verleden in (jeugd)literatuur en musea. Het symposium vindt plaats op 14 januari 2009. IBBY-Nederland is één van de mede-organisatoren van het symposium.

Het verleden en de betekenis van het verleden voor het heden staan volop in de actualiteit sinds in 1996 de Canon van Nederland werd gepresenteerd. Die presentatie heeft heel wat stof doen opwaaien: te smal, niet multicultureel, te weinig bèta, te weinig aandacht voor volksverhalen, om maar enkele punten van discussie te noemen. Vanaf 2009 zal echter niemand om de Canon heen kunnen, want vanaf dat moment moet het basis- en voortgezet onderwijs leerlingen kennis laten maken met de vijftig vensters.

Enkele namen van sprekers: Herman Pleij (inleidende lezing), Truusje Vrooland-Löb, Tjibbe Veldkamp en Richard de Wal, Margreet van Wijk-Sluyterman, Ida Schuurman, Jan Paul Schutten, Huub Kurstjens, Babette van Ogtrop, Robin Raven, Job Degenaar, Ionica Smeets, Ingeborg Snelleman en Govert Schilling. De afsluitende lezing wordt gehouden door Ted van Lieshout en heeft als titel: Maak van de Canon geen Olympus.

Praktisch: Inschrijving is alleen mogelijk door inzending van de antwoordkaart bij de brochure die alle IBBY-vrienden toegestuurd hebben gekregen of via de website van de Universiteit van Tilburg (http://www.uvt.nl/faculteiten/fgw/dtc/jeugdliteratuur/2009/) waar ook het volledige programma te vinden is.

Met vriendelijke groet,

Toin Duijx, secr. IBBY-Nederland
Helma van Lierop, vice-voorzitter IBBY-Nederland
http://duijx.net/ibby/