Technische Universiteit Delft

Energie voor Energie
door M&C

Intreerede Prof.dr. E.H. Brück: "Energie voor Energie"

14 januari 2009 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.dr. E.H. Brück | Faculteit Technisch Natuurwetenschappen

Energie voor Energie

De industriële revolutie ging gepaard met een gestage toename in welvaart en energiegebruik. De meest recente report van het Intergovernmental Panel on Climate Change IPCC stelt vrij duidelijk dat de verhoogde gebruik van fossiele brandstoffen aanleiding geeft tot ernstige klimaatverandering. Wij willen uiteraard de welvaart in stand houden maar moeten het milieu beter beschermen. Daarvoor moeten wij minder broeikasgassen uitstoten. De oplossing hiervoor is efficiënter en duurzaam gebruik van energie. Hier kan materialen onderzoek een belangrijke bijdrage aan leveren.

De sectie fundamentele aspecten van materialen en energie doet materialenonderzoek met een natuurkundige kijk. Wij werken met een breed spectrum van experimentele technieken aan een beter begrip van energie gerelateerde materialen. Wij verwachten een belangrijke bijdrage te leveren aan de verbetering van de functionaliteit van deze materialen.

Het bijzondere hierbij is dat de materialen die wij bestuderen in het energiedomein zeer uiteenlopende toepassingen vinden maar de processen als faseovergangen en rekristallisatie universeel zijn. Voor een toekomstige duurzame auto dragen wij bij aan de batterijmaterialen, waterstofopslag, brandstofcel, magnetocalorisch airconditioning en het lichte en sterke karosserie.

Door een combinatie van experiment en modelleren kunnen wij onze ideeën testen en verbeteren. Het leuke hierbij is dat wij vaak van een materiaal de oplossing voor een ander materiaal leren. Het maatschappelijk belang van duurzame energie technologie is evident en een aantal geldschieters is gevonden. Wij zijn nu bezig als nieuwe groep een internationaal profiel te creëren en daarmee het duurzame energie onderzoek in Nederland stevig op de kaart te zetten.

Laatst gewijzigd: 23 december 2008