Technische Universiteit Delft

Drinkwater
door M&C

Promotie van dhr. G.J. de Boer: "On the interaction between tides and stratification in the Rhine Region of Freshwater Influence"

14 januari 2009 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. G.J. de Boer | civiel ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ir. G.S. Stelling CiTG
coprom. | Dr. J. Pietrzak UHD-CiTG

On the interaction between tides and stratification in the Rhine Region of Freshwater Influence

Tulpeneilanden, Maasvlaktes en windmolenparken, als je ze aan wilt leggen moet je weten wat hun effect op de zee is. Al is het maar voor een milieu effect rapportage (mer) die de effecten op fijn sediment, nutrienten, vervuiling en biota beschrijft. Hét kenmerk van de Nederlandse kustzone is de aanwezigheid van 10% rivierwater. Het lichtere Rijn water draait na uitstroming in het zwaardere zeewater rechtsaf onder invloed van de draaiing van de aarde, en vermengt zich vervolgens met zeewater tot een 30km brede `kustrivier'. Deze stroomt op eigen kracht noordwaarts met de kust als geleiderail, tot aan Denemarken toe. Tijdens storm en springtij is de Nederlandse kustzone goed doormengd: er zijn alleen horizontale verschillen in zoutgehalte, dwars op de kust. Tijdens doodtij zakt het zwaardere offshore water echter kustwaarts weg, en komt het lichtere kustwater bovenop te liggen. In deze gelaagde situatie verandert het getij drastisch: er treden opeens enorme kustdwarse snelheden op, terwijl het getij normaal alleen evenwijdig aan de kust stroomt. De bovenlaag kan na eb met 50 cm/s van de kust af gaan stomen, waardoor het water uit de diepte omhoog zuigt nabij het strand, wat nabij de bodem weer water naar de kust toe trekt. In deze studie is dit proces van `upwelling' op satelliet beelden van de watertemperatuur waargenomen als een cyclische verschijning van een 100 km lange en 10 km smalle koele band temidden van warm mei-water. Dit is succesvol met een 3D numeriek model gesimuleerd en geanalyseerd met de `potential energy anomaly' vergelijking. Studies naar de effecten van kustingrepen kennen nog vele onzekerheden, maar we snappen nu stukken beter hoe de interactie tussen het getij en gelaagdheid werkt.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 23 december 2008