Ingezonden persbericht


Première van footNote+Ascent door Leine & Roebana op 14 januari in Breda in het Chassé Theater Breda

14 Januari gaat ons nieuwe dubbelprogramma footNote+Ascent in première in het Chassé Theater in Breda, met wie wij de komende vier jaar een samenwerking aangaan. Verderop leest u daar meer over. Wij geven daarmee de aftrap voor een nieuwe periode van vier jaar waarin wij gesteund door de bijdragen van het nfpk+ en de Gemeente Amsterdam weer met veel enthousiasme aan nieuwe voorstellingen en projecten gaan werken. Wij zullen u daarover regelmatig berichten.

Het dubbelprogramma footNote+Ascent bestaat uit twee delen. Eerst het enthousiast ontvangen footNote dat met de grootmeesters Ton Lutgerink en Amy Gale tot de verrassing van de Nederlandse Dansdagen behoorde en het pure Ascent waarin u, naast de bekende gezichten van Tim Persent en Heather Ware, drie nieuwe dansers kunt zien: Sabin Ceulemans, Reut Gez-Wang en Swantje Schäuble. Nieuw is het onLine magazine rond deze voorstellingen ftNote.nu waar u veel extra informatie kunt vinden.

Wij hopen u of in Breda of in een van de vele andere plaatsen te mogen verwelkomen!

Ascent
De speelse choreografie van footNote vindt een tegenpool in Ascent, een stuk vol fysieke kracht die probeert zichzelf te overstijgen. Naast de menselijke maat van Ton en Amy staat het hemelbestormende. Naast de betekenisgeving door tekstdans de zeggingskracht van puur het lichaam. Dans: Sabin Ceulemans, Reut Gez-Wang, Tim Persent, Swantje Schäuble, Heather Ware. Choreografie: Adrea Leine, Harijono Roebana. Muziek: Yannis Kyriakides, Nos eprits libres & contents, anonieme componist 17e eeuw Remix: Andrea Leine, Harijono Roebana.

"We kozen twee choreografieën die destijds grote indruk op ons maakten," zegt Harijono Roebana: "Let's start a magazine en Midnight mail by Amy Gale. De stukken zijn persoonlijk, springerig, dadaïstisch, kleurrijk, aards en op een dwarse manier esthetisch. Het leek ons niet interessant om de choreografieën zondermeer te kopiëren. De tijd is anders, de smaak is anders; dat vraagt om een andere montage." Vanuit deze opvatting verweefden Harijono en Andrea hun materiaal, visie en bewerking met het oorspronkelijke werk.. Ton en Amy zijn niet alleen bij het hele proces betrokken maar herbeleven ook als dansers hun eigen geschiedenis. Door Tim Persent en Heather Ware naast hen te zetten -zij zijn ongeveer zo oud als Ton en Amy toen waren- versmelten de horizons van toen en van nu tot één nieuwe einder. Of is dit juist het begin?

footNote was even te zien op de Nederlandse Dansdagen in 2007. De recensenten waren unaniem enthousiast: de Volkskrant: "Wat een verademing!".
NCR Handelsblad: "een grappige en ontroerende danscover"

Dans: Amy Gale, Ton Lutgerink, Tim Persent, Heather Ware. Muziek van Chet Baker, Meredith Monk, Nicholas Pap, Elvis Presley. Choreografie: Andrea Leine, Harijono Roebana, Amy Gale en Ton Lutgerink.

Waar te zien? footNote+Ascent is te zien op 13 en 14 (première) januari in het Chassé Theater in Breda (www.chasse.nl 076.5303132), dan op 17 januari in Nijmegen LUX (www.lux-nijmegen.nl 0900.5894636), 21 in de Goudse Schouwburg (www.goudseschouwburg.nl 0182.513750) en 22 januari in Scala in Helmond www.theaterspeelhuis.nl 0492.587000). Daarna gaat de tournee door tot 27 maart 2009. Klik hier voor de volledige speellijst in een theater bij u in de buurt

Online magazine 'ftNote.nu'
In het kader van footNote + Ascent publiceert Leine & Roebana het online magazine 'ftNote.nu', waar u extra informatie over de voorstelling vindt. Bijzonder is het historisch katern, waarin authentiek materiaal van voorstellingen van het Onafhankelijk Toneel uit begin jaren tachtig wordt verzameld. Meer lezen? www.ftnote.nu "Trend: dansen in haute couture"
In de Kunstbijlage van de Volkskrant van 7 januari 2009 is een groot artikel gewijd aan het werk van modeontwerpers in de (moderne) dans. Leine & Roebana werkt al jaren met o.a. AZIZ en dit jaar voor het eerst met Alexander Slobbe (Orson + Bodil). De relatie van Leine & Roebana met de Nederlandse modeontwerpers komt in het artikel, naast anderen, uitvoerig aan de orde. U kunt het hier lezen (u wordt doorgeleid naar de Volkskrant website).

Chassé Theater en Leine & Roebana
starten meerjarige samenwerking
Leine & Roebana artist in residence in Breda tot ten minste 2012

Met de première van footNote+Ascent op 14 januari starten het Chassé Theater in Breda en het Amsterdamse dansgezelschap Leine & Roebana een intensieve en meerjarige samenwerking. Dit houdt onder meer in dat het gezelschap haar premières in Breda zal uitbrengen, in het Chassé Theater zal afmonteren en specifieke locatieprojecten gaat ontwikkelen. De samenwerking duurt tot ten minste 2012, waarna bekeken wordt hoe de samenwerking zo optimaal mogelijk kan worden gecontinueerd.

Leine & Roebana is sinds 1997 vaste gast in het Chassé Theater, waar het een trouwe schare fans om zich heen heeft verzameld die steeds groter wordt. De laatste jaren hebben de choreografen hun aanwezigheid in de stad versterkt met de organisatie van workshops en voorbesprekingen.

Vanaf 2009 zal Leine & Roebana zich als artist in residence op diverse manieren met het Chassé Theater verbinden. Zo vormt het Chassé Theater de vaste montage- en premièreplaats. Voor het jaar 2011 wordt nagedacht over een locatievoorstelling in Breda en voor 2012 staat een kleinschalig dansplatform in de planning. Uiteraard zoekt het gezelschap de samenwerking met Bredase instellingen zoals dansgroep De Stilte. Tot slot zullen de choreografen als gastcurators betrokken zijn bij de dansprogrammering van seizoen 2010/2011.

In de overtuiging dat dit de dynamiek in de stad Breda ten goede zou komen, bestond bij het Chassé Theater al langer de wens een gezelschap in de stad te verwelkomen. De voorkeur ging uit naar een dansgezelschap aangezien dans tot de speerpunten van het Chassé Theater behoort. Dat het theater Leine & Roebana voor een samenwerking uitnodigde, heeft allereerst te maken met de artistieke smaak van het theater en ten tweede met de populariteit van het gezelschap onder het Bredase publiek.

Voor Leine & Roebana biedt de samenwerking een kans om vanuit een bredere basis - zowel inhoudelijk als organisatorisch - haar activiteiten uit te breiden. De ambities van het Chassé Theater en de stad Breda sluiten nauw aan bij hun wens om de focus op dans op heel uiteenlopende manieren gestalte te geven. De hartelijke relatie met het Bredase publiek is wederzijds en sterkt de choreografen in hun verwachting dat juist hier bijzondere locatieprojecten, met professionals en niet-professionals gerealiseerd kunnen worden. Ook wil Leine & Roebana er graag aan bijdragen om van West Brabant een belangrijke dansregio te maken, waar het beste uit de Randstad en Vlaanderen in dialoog treedt met de dans uit Breda, Tilburg en Den Bosch. De activiteiten in de komende vier jaar en de artistieke bedding van Leine & Roebana in haar standplaats Amsterdam kunnen daarbij een belangrijke brugfunctie vervullen.

www.leineroebana.com