Gemeente Sittard-Geleen


GEMEENSCHAPPELIJK PERSBERICHT
Gemeente Sittard-Geleen en Gemeente Schinnen

Landmeters Sittard-Geleen meten ook in Schinnen

Sittard-Geleen, 14 januari 2009- De gemeente Sittard-Geleen en de gemeente Schinnen gaan samenwerken op het gebied van geografische informatie. Met de aankomende landelijke invoering van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) worden er hogere eisen gesteld aan de compleetheid en actualiteit van de gemeentelijk basiskaart. Het team Geo-informatie van de gemeente Sittard-Geleen zet haar ervaring nu ook in voor de gemeente Schinnen.

Sittard-Geleen heeft het afgelopen jaar in de hele gemeente alle aanwezige bebouwing in kaart gebracht. Deze klus wordt begin 2009 ook in Schinnen uitgevoerd. Het opwaarderen van de kaart gebeurt aan de hand van luchtfoto's en door metingen. Hiervoor worden ook landmeters van landmeetkundig bureau Geomij uit Posterholt ingezet. De reguliere bijhouding gebeurt vervolgens geheel door landmeters van de gemeente Sittard-Geleen.

Alle Nederlandse gemeenten zijn door het Rijk verplicht om hun basisregistraties voor adressen en gebouwen op één centrale plek te beheren. Geen aparte adresbestanden meer. Het uitgangspunt van een basisregistratie is dat gegevens eenmalig worden verzameld en geregistreerd. Daardoor kan een gemeente sneller en beter haar burgers helpen.

De gebouwenregistratie bevat naast administratieve gegevens ook een nauwkeurige kaart met gebouwcontouren. Voorheen hadden de NUTS-bedrijven een belangrijke rol in de vervaardiging van de grootschalige basiskaart. Zij hadden hoofdzakelijk behoefte aan de voorgevels van gebouwen. Voor de gebouwenregistratie is het van belang om nu ook de achterzijde en de losse bijgebouwen goed in kaart te brengen. Met name kleinere gemeenten missen de capaciteit om dit zelf op te pakken.


---