GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks pleit voor jaarlijkse Europese gedenkdag Srebrenica

Straatsburg, 14 januari 2008 - Het Europees Parlement debatteert vanavond over het invoeren van een jaarlijkse Europese gedenkdag voor de slachtoffers van de genocide in Srebrenica op 11 juli. GroenLinks-Europarlementariër Joost Lagendijk, één van de mede-indieners van het voorstel, vindt dat een gedenkdag recht doet aan de betekenis van de genocide.

"De gebeurtenissen in Srebrenica in 1995 vormen de ergste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Het voegt een nieuw trauma toe aan de Europese geschiedenis dat wij moeten blijven herinneren. Dat zijn wij verplicht aan de nabestaanden, die op ons vertrouwden voor hun bescherming", zegt Lagendijk.

Volgens GroenLinks heeft vooral Nederland een speciale verantwoordelijkheid tegenover de nabestaanden, omdat het beloofd had Srebrenica te beschermen. Lagendijk: "Natuurlijk financiert Nederland projecten om het leed van de nabestaanden te verzachten, maar daarmee worden niet alle nabestaanden bereikt. Minister Koenders claimt daar de capaciteit niet voor te hebben. Er bestaat zelfs nog geen overzicht van de kinderen die door Srebrenica wees zijn geworden".

Srebrenica is niet alleen een voorbeeld van Nederlands falen; ook de Verenigde Naties en de EU hebben zich niet van hun verantwoordelijkheid gekweten. "De EU bleek destijds niet in staat om de oorlog in Joegoslavië te beëindigen of zelfs maar te beïnvloeden, terwijl het conflict zich direct aan haar grenzen afspeelde. De VS heeft uiteindelijk ingegrepen om een vredesverdrag te forceren. Wat mij betreft mag het nooit meer voorkomen dat Europa afwezig is op beslissende momenten", aldus Lagendijk.

Het Europees Parlement ondersteunt in haar voorstel voor de gedenkdag nogmaals het werk van het Joegoslavië-tribunaal. Het benadrukt dat de schuldigen berecht moeten worden, dus ook de voortvluchtige Mladic.


---------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: +32 - 228 414 71
Mobile: +31 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
http://europa.groenlinks.nl/pers