Gemeente Capelle a/d IJssel

'Maatregelen tegen geluid van Algeraweg Capelle aan den IJssel zijn voldoende'

De gemeente hoeft geen extra maatregelen te nemen tegen het geluid afkomstig van het verkeer op de Algeraweg. Dat blijkt uit de uitspraak van de rechter van 14 januari 2009 waarin hij oordeelt dat de maatregelen die de gemeente heeft genomen tegen het geluid van de Algeraweg voldoende zijn.

De gemeente had na een reconstructie van de Algeraweg in juni 2008, maatregelen genomen om te voorkomen dat de waarde van 55 decibel, die geldt voor de woningen aan de westzijde van de Algeraweg, niet wordt overschreden. De maatregelen zijn een geluidsscherm aan de westzijde van de Algeraweg en geluidsreducerend asfalt op de Algeraweg. Sommige bewoners vinden dat niet voldoende en zijn bang voor meer geluidsoverlast. Huurdervereniging De Rondelen en bewoners van de wijk 's-Gravenland eisten onder meer een geluidsscherm langs de hele weg en vinden dat het onderzoek van de gemeente naar het geluid op de flat niet deugen.

Motivering Raad van State
De rechter stelt de gemeente in het gelijk. Volgens de rechter is het geluidsscherm en het geluidsreducerende asfalt op de Algeraweg voldoende om het geluid in de wijk 's-Gravenland binnen de perken te houden. Daarnaast oordeelde de rechter dat de gemeente, door middel van een akoestisch onderzoek, voldoende heeft aangetoond dat zij de geluidsnorm niet overschrijdt.

Noot voor de redactie/